PIŠE JURICA KÖRBLER

Svi sve mogu reći, ali vrh HDZ-a određuje kada


Iako je sada posve jasno da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović službeno najaviti kandidaturu odmah po povratku iz Amerike, u HDZ-u je sve veća nervoza oko njene kandidature. Osjetilo se to i na sjednici predsjedništva stranke u ponedjeljak navečer kada je donesena i jedna, gotovo karikaturalna odluka o 'kontroliranoj slobodi govora'. Naime, hadezeovci će ubuduće itekako morati paziti kada će nešto reći, jer je vrh HDZ-a teško zamjerio Miri Kovaču i Davoru Ivi Stieru nedavno soliranje.

Može se sve reći, ali vrh stranke odlučuje kada. To je nova formula koju je HDZ lansirao, zaboravljajući da je upravo Andrej Plenković i prije Mire Kovača javno rekao da će na stranačkim izborima zatražiti drugi mandat. I dok to Plenkoviću nitko nije zamjerio, Kovaču je to teški krimen zbog kojeg je i vrh stranke raspravljao dva sata.

Doduše, bez spominjanja imena, ali je bilo jasno kome je upućeno to upozorenje da se sada svi članovi HDZ-a trebaju prije svega okrenuti predsjedničkim izborima i pomoći da Kolinda ostane na Pantovčaku. I dok Plenković napadno želi prikazati da je HDZ jedinstven i da nema nikakve dileme kod članova da podrže sadašnju predsjednicu, stanje na terenu je znatno drukčije. Mnogo je onih koji su skloniji Miroslavu Škori i to stranački vrh najviše zabrinjava. Pogotovo činjenica što ni najvjerniji birači HDZ-a, oni iz Crkve, nisu jedinstveni. Crkveni vrh s Kaptola i dalje podržava Kolindu Grabar-Kitarović, ali niže svećenstvo po malim mjestima, koja su tradicionalno okrenuta HDZ-u, jedinstveno su za Škoru. I to se ne ustručavaju reći. Dok je predkampanja među tri najozbiljnija kandidata za Pantovčak bila relativno uglađena i pristojna, sada se sve više podiže temperatura u samom HDZ-u. Nije slučajno da se kroz medije nastoji progurati teza da Plenkovićevi konkurenti za mjesto predsjednika stranke, prije svega Miro Kovač, šuruju sa Škorom i stvaraju teren da HDZ-ovci nezadovoljni Plenkovićem žele srušiti predsjednicu, kako bi imali otvoreni prostor prema šefu stranke.

Teza možda na papiru drži vodu, ali jednostavno nije istinita. Niti Miro Kovač, niti bilo tko drugi tko je najavio mogućnost kandidature na stranačkim izborima u HDZ-u nema nikakvih direktnih kontakata sa Škorinim timom, niti utjecaja među članstvom da se podrži Škoru. To je samo jedan od manevara, kojih će tek biti, da se kompromitiraju svi oni koji su iskazali ambiciju da postanu predsjednici HDZ-a. Plenkovićevom krugu je jasno da je premijeru mnogo lakši put za pobjedu u stranci, a onda i na parlamentarnim izborima ako Kolinda Grabar-Kitarović ostane na Pantovčaku. Neki kažu da nije isključeno ni to da bi Kolinda Grabar-Kitarović, ako izgubi izbore za šeficu države, mogla pokazati zanimanje za čelno mjesto u HDZ-u, a to sigurno Plenkovića ne bi radovalo.

Ostaje i dilema kada će hadezeovci na stranačke izbore, jer ni Plenković nije potvrdio da će to biti u svibnju sljedeće godine. Sve je više onih koji smatraju da će se naći spretan manevar kako bi se izbori prolongirali, pa čak i odgodili poslije parlamentarnih izbora. Vodstvo stranke to sada demantira, ali i ostavlja mogućnost da se statut tumači na različite načine, pa se sve ipak vrti u krug.

Ako Kolinda pobijedi, Plenković će moći reći da je to novi uspjeh HDZ-a, a ako izgubi to bi nakon eurozibora bio novi šok za stranački vrh. I onda i stranački i parlamentarni izbori dobivaju novu dimenziju i u njih Plenković izlazi u inferiornom položaju.

Koliko god se predsjednik HDZ-a trudi u zadnje vrijeme pokazati da je stranačka desnica inferiorna, ona postoji i ne miruje. Ne miruju ni Plenkovićevi oponenti, pa Davor Ivo Stier obilazi teren, kao i Kovač, razgovaraju sa članovima stranke i slušaju njihovo nezadovoljstvo.

I dok Nino Raspudić tvrdi da je HDZ lijeva stranka, kosa se diže na glavi svima onima koji smatraju da su 'tradicionalne' vrijednosti, što god to značilo, nestale iz politike HDZ-a. Ostaje i dilema hoće li se Tomislav Karamarko aktivirati, bez obzira što mu mnogi u HDZ-u ne daju šansu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom