PIŠE Anđelo DAGOSTIN

Svi se nadaju da će zatopljenje oslabiti virus


Rano proljeće, kad se budi priroda iz zimskog sna, inače je vrijeme optimizma. Sivi, hladni dani prepuštaju mjesto toplijim, boje postaju intenzivnije, ljudi sve manje borave kod kuće, a društveni život sve je živahniji. I jučer je tako zabilježen jedan topli ožujski dan, pa je tako u Pazinu termometar pokazivao ugodnih 14 stupnjeva Celzijevih.

No, zbog epidemije koronavirusa, koja se osobito razmahala u susjednoj Italiji, ovog se ožujka na ulici, na poslu i u običnom razgovoru osjeća zebnja. Potpuno opravdana, rekao bih, jer se s ovakvom epidemijom živući stanovnici planeta, čini se, još nisu susreli. Zabilježeni su i prvi slučajevi u Istarskoj županiji, a Italija je vrlo blizu. Stoga se otkazuju koncerti, manifestacije, sportski susreti, ograničavaju putovanja, a u razmatranju su i teže mjere poput zatvaranja dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i sveučilišta. U idućih mjesec dana Stožer civilne zaštite Istarske županije jučer je suspendirao sva kulturna i sportska događanja u Istri.

Svi se nadaju da će se predviđanja epidemiologa o tome da će nadolazeće zatopljenje oslabiti virus potvrditi, te da će se život vratiti u kolotečinu. No, situacija je neizvjesna. Iako je to s obzirom na velik broj preminulih i oboljelih možda i neumjesno, mnogi s ciljem smanjivanja tjeskobe zbijaju šale. Neki koji ne vole ljetne gužve na moru šale se da će ovog ljeta konačno, prvi put nakon rata kada na obali nije bilo turista, na jadransko ljetovanje... Već se doista može procijeniti da će ovogodišnja turistička sezona i ekonomija doživjeti pad, a koliki, to će se tek vidjeti. Gospodarstvo je trenutno u drugom planu.

Mnogo je nepoznanica pa svatko ima svoj pogled na to koliko je problem s epidemijom velik, ali većina je sklona i "puhanju na hladno" ako je potrebno, a čini se da je doista potrebno. S druge strane mnogi su i dalje skloni umanjivati problem uspoređujući ovu virozu sa sezonskom gripom. Možda time više žele ohrabriti sebe i okolinu. Dio ih je pak sklon preuveličavanju opasnosti, međutim, nikome nije posve svejedno, ako ne zbog sebe, onda zbog bojazni za starije članove obitelji i sugrađane. Prognoza idućih dana najavljuje uglavnom stabilno vrijeme, a iz dana u dan bit će sve toplije. Nadajmo se da će to utjecati na smanjenje intenziteta epidemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater