PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Sveti otac mijenja stajališta Crkve o pravima homoseksualnih osoba: ONI SU BOŽJA DJECA I IMAJU PRAVO NA OBITELJ

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Pravo na zakonsko reguliranje istospolnih zajednica koje danas zahtjeva papa Franjo je veliki pomak i u njegovim osobnim stajalištima koje je iznosio proteklih godina. Godine 2013. u knjizi „U raju i na Zemlji“ papa je još tvrdio da bi ozakonjenje gay brakova značilo „antropološku regresiju“. Sada je, zalažući se za legalizaciju istospolnih partnerskih zajednica, polako započeo proces promjene crkvene doktrine i prilagodbu Katoličke crkve suvremenom svijetu

 

Papa Franjo izrekao je još jednu snažnu poruku koja označava revolucionarnu promjenu u životu Katoličke crkve, ali i vjernika širom planete. U dokumentarnom filmu „Franjo“ prikazanom sredinom tjedna na Rimskom filmskom festivalu papa je jasno izrekao svoje stajalište o tome da istospolni partneri trebaju biti u mogućnosti registrirati građansku bračnu zajednicu.

Tom je porukom – da je gay zapravo OK – papa Franjo suprotstavio svoje mišljenje božjeg namjesnika brojnim „tvrdolinijašima“ unutar crkve, udrugama ekstremnih vjernika te političarima i konzervativcima svih usmjerenja koji svoj društveni angažman „hrane“ širenjem mržnje i netrpeljivosti prema homoseksualcima. U nas je još uvijek otvorena rasprava o tome mogu li istospolni parovi udomljavati djecu, što je zakonski legalizirano, ali u praksi teže provedivo.

U dokumentarnom filmu redatelja Evgenija Afinevskog, za kojeg se očekuje nominacija za Oscara, papa Franjo jasno kaže da „homoseksualci imaju pravo biti u obitelji.“

- Oni su božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne treba biti izbačen ili primoran osjećati se loše zbog onoga što je, kazao je najutjecajniji vjerski lider u svijetu i dodao da se za to moraju osigurati zakonska rješenja.

- Moramo stvoriti zakonski priznatu zajednicu. Na taj način bit će osigurani, naglasio je papa Franjo koji je slična stajališta zastupao i kao nadbiskup argentinskog glavnog grada Buenos Airesa. Tada se još protivio istospolnim brakovima, ali je istovremeno tvrdio da parovi zaslužuju zakonsku zaštitu.

U filmu „Franjo“ (odnosno „Francesco“) vidi se kako sveti otac ohrabruje par muških homoseksualaca da dolaze na vjerske obrede s troje djece koje su udomili. To je posve suprotno ponašanju većine svećenika i doktrini koju je zastupao njegov prethodnik, umirovljeni papa Benedikt XVI, koji smatra da su homoseksualne veze „devijantno ponašanje“.

Početkom stoljeća, 2003. godine Vatikan je priopćio da „poštovanje prema homoseksualcima ne može voditi odobravanju takvog ponašanja ili zakonskom priznanju istospolnog partnerstva".

Objavom pape Franje u dokumentarcu posvećenom njegovom životu i radu pokazuje se da crkva mijenja svoja stajališta te da će, napokon, i u doktrini svete rimske crkve gay postati OK.

Poruka o homoseksualnim zajednicama u rekordnom je roku izazvala brojne analize i komentare u redovima vatikanologa, stručnjaka za doktrine Katoličke crkve te običnih vjernika.

BBC-ijev analitičar i dopisnik iz Rima Marc Lowen tvrdi da promjene neće ići tako brzo.

- Ovo je prvi put da im je sa pozicije pape pružio podršku, što će pozdraviti mnogi iz liberalnog vatikanskog krila, a kritizirati oni konzervativno nastrojeni. Ali bilo kakva bitna promjena doktrine bila bi predstavljena na službeni način i poslije šire rasprave unutar crkve. Za sada je malo signala da će se tako nešto desiti, kaže analitičar. 

Austen Ivereigh, biografkinja pape Franje, izjavila je za agenciju Reuters da je recentna izjava iz dokumentarca do sada najjasnija papina podrška pravima homoseksualnih osoba. Prije toga, na istu temu je papa Franjo još na početku svog ponitifikata rekao - "Tko sam ja da im sudim?" - govoreći o pravima homoseksualaca da žive kršćanskim životu.

U spomenutom dokumentarnom filmu „Francesco“ koji je izazvao more reakcija iznosi se priča homoseksualca Andree Ruberija koji živi s partnerom i troje djece. On je papi na jutarnjoj misi u Vatikanu predao pismo u kojem je opisao svoje prilike i iznio želju da djecu odgaja u katoličkoj vjeri u župi gdje stanuju. Napomenuo je da ne želi traumatizirati djecu zbog toga što žive u gay zajednici. Po primitku pisma, papa Franjo mu je telefonirao i rekao mu da je pismo „predivno“ te da uputi djecu u vjerski život u župi. Papa ih je upozorio i da budu spremni na pritiske i otpore na tom putu. Rubera je poslušao papine savjete te je u filmu ispričao: „Nije spomenuo svoje mišljenje o mojoj obitelji pa mislim da slijedi doktrinu po ovom pitanju, ali odnos prema ljudima se jako promijenio."

Prema poznatom stajalištu Katoličke crkve, u toj masovnoj vjerskoj zajednici smatraju da se kršćani trebaju odnositi prema homoseksualcima s poštovanjem te da to, bez seksualnog čina, nije grijeh. Seks se pak smatra grijehom i između žene i muškarca ako se prakticira izvan braka. Pravo na zakonsko reguliranje istospolnih zajednica koje danas zahtjeva papa Franjo veliki je pomak i u njegovim osobnim stajalištima koje je iznosio proteklih godina. Godine 2013. u knjizi „U raju i na Zemlji“ papa Franjo je još tvrdio da bi ozakonjenje gay brakova značilo „antropološku regresiju“. Tada se suprotstavio i usvajanju djece od strane istospolnih parova uz tvrdnju da bi to moglo „utjecati na najmlađe.“

- Svakom čovjeku potrebni su otac muškarac i majka žena da bi mu pomogli da stvori vlastiti identitet, tvrdio je papa Franjo uz napomenu da je homoseksualni odnos grijeh te da LGBT populacija nije grješna.

- Ako je neko gay, traži boga i njegovu dobru volju, tko sam ja da mu sudim?, glasi najpoznatija tadašnja izjava svetog oca o tom pitanju. 

Godine 2014. pojavile su se informacije da je papa podržao zajednicu gay partnera, ali u Vatikanu to nisu potvrdili. Papa Franjo govorio je i o svećenicima homoseksualcima 2018. godine, izrazivši „zabrinutost“ zbog te „ozbiljne teme“. Iste godine papa je, pri povratku iz Irske u Vatikan, u zrakoplovu razgovarao s novinarima o problematici homoseksualnosti. Njegovi tadašnji stavovi bili su drukčiji nego što su sada.

- U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili... vidjeti kakve su stvari. Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestira nakon 20 godina, objasnio je crkveni poglavar. Na pitanje što bi roditelji mogli učiniti kada uoče homoseksualnost kod djece, papa je poručio: „Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili kćeri prostora. Ignoriranje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva, rekao je 2018. papa Franjo.

Njegove tadašnje riječi naišle su na oštre kritike u LGBT zajednici.

- Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do vjerovanja da je psihijatrijom moguće izliječiti homoseksualnost. Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana,   napomenuo je Fabrizio Marrazzo iz grupe za podršku "Gay Hotline“.

Dvije godine kasnije, papa Franjo je iznio svoja osvježena i nova stajališta o toj temi. Zalažući se za legalizaciju istospolnih partnerskih zajednica, polako je započeo proces promjene crkvene doktrine i prilagodbu Katoličke crkve suvremenom svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom