PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Suverenist bez suvereniteta

Ilustracija

Ilustracija


Paradoksalnih primjera demokratske prakse u hrvatskoj politici sve je više. Iz velikog broja slučajeva u kojima političari jedno rade, a drugo govore, valja izdvojiti primjer suverenista Hrvoja Zekanovića, saborskog zastupnika Hrvatskih suverenista koji su se nedavno udružili s još dvije ekstremno desne stranke, organizirali sakupljanje potpisa protiv referenduma za uvođenje eura i pri tome pokazali svu svoju ujedinjenu snagu. Naime, potpise nisu ih sakupili, što je važno samo u kontekstu činjenice da će njihova konkurencija iz Mosta vjerojatno do kraja tjedna sakupiti potpise za referendum o ukidanju covid potvrda, što je pak nevjerojatni slučaj natražnjačke politike kojoj svjedočimo.

Problem suverenista Hrvoja Zekanovića – koji je toliko ekstremno orijentiran da je išao u Afriku prosvjedovati protiv donošenja Istanbulske konvencije kao međunarodnog dokumenta – nastao je u činjenici da je u Hrvatskom saboru izjavio da je cijepljenje korisno i potrebno. Nakon toga, najžešće kritike dobio je iz stranke koju je osnovao, Hrvatskih suverenista, te je istog trena smijenjen s mjesta predsjednika zastupničkog kluba, dok su se Mostovci zajedno s nezavisno-interesnim mostovcima iz obitelji Raspudić tome mogli samo grohotom smijati, iako je poziv na cijepljenje izrečen s tvrde desnice žestok udarac antivakserima i antipotvrdašima svih vrsta.

Ali, najvažnije što se može zaključiti iz slučaja Zekanović je da se ni u stranci suverenista ne može slobodno, suvereno zastupati vlastito mišljenje. Naprosto, može se biti suveren samo onoliko koliko ti stranka – pa makar je osobno osnovao – dopusti. Političari koji su kaznili Zekanovića – prema čijim izjavama druge vrste, od migranata do ljudskih prava ne treba gajiti nikakve simpatije – posve su nepoznati široj javnosti. Nisu čak ni na vrelom afričkom pijesku rastezali transparente protiv Istanbulske konvencije jer ih smetaju rodna prava koja su u njoj, navodno, ugrožena.

To nije sve. Pokazalo se da u političkim strankama koje djeluju u Hrvatskom saboru – dakle s osvojenim političkim legitimitetom – funkcionira politika krda. Dakle, ili nemaš svoje mišljenje ili ga držiš za sebe i daješ replike u saborskom kafiću. Izjava da se treba cijepiti – to je notorna izjava koju smo čuli od brojnih političara pa sve do TV voditelja i sportaša. No, u stranci koja se zalaže za državni suverenitet, protiv eura i ima oko dva posto glasova po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, to zaslužuje kažnjavanje i prokazivanje.

Ekstremna desnica, u koju ta strančica svakako pripada, razapinjanjem Zekanovića pokazala je svoju demokratičnost i pravo da svaki njezin član suvereno govori. Riječ je o još jednoj, pomalo nevažnoj sramoti hrvatske demokratske prakse, a takvih će slučajeva vjerojatno biti još. Ako nisu u krdu, onda si crna ovca od koje se napravi gulaš za stranačku proslavu nove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of