PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Sunce na izborima


Koliko obični građani, glasači koje mediji nazivaju i biračkim tijelom, drže do izbora sjajno je pokazala anketa provedena među Puležanima koju smo objavili u jučerašnjim novinama. Prema mišljenjima koje smo zabilježili slobodno možemo zaključiti da biračko tijelo želi izaći na sunce, a ne na europske izbore u nedjelju. Riječ je o, doduše, većinskom dojmu jer su pojedinci jasno naglasili da će glasati i to uglavnom za najpoznatije "poslastice" na izbornom tanjuru – SDP, HNS i IDS, odnosno Valtera Flega.

 

Nema dvojbe da će izlaznost na izbore biti veća bude li lijepo vrijeme pa bi dio neodlučnih birača mogao protegnuti noge do birališta razmišljajući usput koga će zaokružiti na golemom izbornom listiću na kojem će naći popis 33 stranačke, koalicijske i nezavisne liste sa čak 396 kandidata. Bude li tražio kandidate koje poznaje iz Istarske županije, pronaći će pet jako poznatih imena na listama SDP-a, Amsterdamske koalicije, HNS-a i Blokiranih. Je li tih pet imena, zajedno sa svim ostalim kandidatima i izbornim stranačkim štabovima učinilo dovoljno da privuče glasače, pokazat će njihov uspjeh ili neuspjeh.

Milijuni kuna utrošeni su na kampanju za europske izbore dok birače, izgleda, više zanima vremenska prognoza od izbornog ishoda. U HDZ-u su priznali da su njihovi troškovi maksimalni – dopuštenih četiri milijuna kuna, a ni SDP neće proći jeftinije. Amsterdamska koalicija prijavila je da je dosad potrošila 1,2 milijuna kuna. Iako konačni troškovi još nisu poznati, svaki od dvanaest europskih mandata mogao bi koštati oko dva milijuna kuna.

Birače to ne impresionira. Znaju da im političari neće donijeti ni sunce ni toplinu, radije bi glasali za Zorana Vakulu kada bi on konačno pogodio kakvo će biti vrijeme. Regionalno gledajući, možda bi na izbore trebala izaći udruga Istrameteo, njihove objave čitanije su nego one iz IDS-a i PGS-a.

Naravno, europski izbori imaju svoju važnost i to ne samo za narodne poslanike koji će sjedeći u Bruxellesu i Strasbourgu primati bruto plaću od 8000 eura, dnevnice od 320 eura i plaćene sve životne troškove. Važni su jer Hrvatski sabor donosi zakone po direktivama i uputama Europske komisije, koja pak sluša Europski parlament. Važni su jer se tamo odlučuje o izvozu, naprimjer, terana, o cijeni mobilne telefonije i zato jer se sada može bez problema otići na posao u Irsku, Italiju ili Finsku.

Europska unija obavezuje nas da svakih pet godina izađemo na birališta i pošaljemo svoje izabranike na rad u Bruxelles. Za razliku od nekih zemalja EU, poput Belgije ili Bugarske, u nas glasanje nije obavezno pa biračko tijelo može slobodno odabrati želi li uživati rastežući se na suncu ili se grbiti po biralištima i kvariti oči zaokružujući brojke ispred imena stranaka, koalicija i omiljenih kandidata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of