PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Štrajk kao škola za život


Aktualni štrajk nastavnika i profesora u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nije potresao samo nekoliko desetaka tisuća učenika koji ih pohađaju te njihove roditelje i šire obitelji. Školski sindikati su ovim potezom, baš kao i organizatori potpisivanja sindikalnog referenduma o poništavanju nemoguće mirovinske reforme, pokazali kako u nas zadnju riječ ipak nemaju Vlada, premijer i oktroirana parlamentarna većina, nego građani i demokratska pravila ponašanja. Vlada je stavljena pred svršeni čin u izbornoj godini i izjave ministara, stranačkih vojnika, neće ugasiti plamen pobune i nemirenja s postojećim stanjem što ga politička elita godina gura pod tepih i opravdava realnim mogućnostima državnog proračuna.

Ali, ako je Vlada spremna pregovarati o kupnji borbenih zrakoplova za najmanje milijardu i pol kuna, te ako je samo u uređenje nepotrebne vojarne na pulskom aerodromu ulupala dvanaest milijuna kuna – da sitnije troškove poput izrade svečanih kravata za neke vojne jedinice ne spominjemo – onda je jasno da se u državnoj blagajni mogu pronaći sredstva kako bi se nastavnom kadru odobrila povišica i kako bi se oni izjednačili u koeficijentima sa zaposlenicima drugih javnih službi koji imaju jednaku stručnu spremu.

Prisilni odmor od škole za dvadesetak tisuća istarskih učenika i deset puta više njihovih kolega u drugim županijama zbog nastavničkog štrajka možda je do sada najuspješnija promocija škole za život jer pokazuje kako se za život treba – boriti. Prilika je da mladi, pa i najmlađi među njima, na primjeru iz svoje okoline shvate kako jedino demokratska procedura, zalaganje za vlastita načela i traženje svojih prava znače život dostojan slobodnog čovjeka. Činjenica da se dio učenika školuje kako bi radio za "gazde" koji će im pokušati smanjiti ili oduzeti radna prava, za one koje ih će tjerati na prekarni rad ili porezne prijevare i nužnost je da im sada njihovi učenici i profesori pokažu kako se tome treba suprotstaviti.

Štrajk u školama, od Pule do Vukovara, ozbiljan je politički potez koji nosi veliku društvenu odgovornost. Pri tome nije važno hoće li neka stranka poput HNS-a otići iz Vlade ili će Milan Bandić dodatno ucijeniti Andreja Plenkovića, nego što će o svemu tome naučiti učenici osnovnih i srednjih škola u prvoj ponuđenoj lekciji škole za život – borbi kako da se preživi u prilikama kakve vladaju u ovoj zemlji.

Istarski učenici, učitelji i profesori u 102 osnovne i 44 srednje škole u županiji, naravno, dijele sudbinu svih svojih kolega u čitavoj zemlji i to je činjenica koju javnost treba cijeniti. Bez obzira na rasprave je li baš moralo tako biti, zaslužili su podršku u borbi za svoja prava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater