PIŠE VANESA BEGIĆ

Strah je vrag


Strah je vrag, i manifestira se od najbanalnijih pojava. Od starog prijatelja koji se boji pozdraviti stare prijateljice kada je s curom/ženom, prijateljice koja kada je s mužem ne pozdravlja, onih koji pređu na drugi kraj ulice jer osjećaju grizodušje prema nekome ili nečemu, do onih (doduše malobrojnih tako "savjesnih") kojima je neugodno jer su vas ogovarali. Pa sve do puno ozbiljnijih stvari i činjenica.

Nije vic. Kako se ono holivudski kaže, temeljeno na istinitoj priči. Dođe gospođa koja priča talijanski do jedne ljekarne na širem pulskom području i traži sredstvo za snižavanje temperature, i farmaceutkinja, naravno propisno zaštićena, je ekstra brzo posluži, a svi su u nekoj nelagodi i strahu da je čim prije posluže i da čim prije izađe.

Jer, nikada se ne zna. Istina, jadni farmaceuti su uz liječničko i ostalo medicinsko osoblje najizloženiji, ne samo koronavirusu, nego svim mogućim vrstama virusa i bakterija.

Dođe osoba koja govori talijanski do kafića. Svi se automatski okrenu prema njoj i gledaju s nelagodom. Ili pak prođe skupina turista iz orijentalnih krajeva. Svi su u nekoj nelagodi. Neki pomišljaju i da odgode putovanje planirano za jesen, ako su ti krajevi u pitanju. I lov na vještice je počeo. Danas iz Italije i(li) Kine, sutra možda iz Njemačke, Švedske, Turske, Andore, Bolivije, Bahreina ili Burundija. Nikada se ne zna odakle dolazi opasnost, odakle dolazi "zlo". Što je ustvari zlo i kako se to isto zlo manifestira. I od slučajnosti do teorije urote put je kratak.

A do jučer su se svi klanjali turistima, strancima, jedva čekajući kada će napuniti apartmane, konobu, restoran, birtiju, koliko će kod njih potrošiti, a onda se sve preko noći promijeni. Preko jedne februarske noći koja nije noć maškara niti Valentinovo, već noć kada je prvi oboljeli u Italiji preminuo. I tada je počeo strah.

Strah ne postoji samo od bolesti, već i od svega nepoznatog, drukčijeg, i kada se ne zna ishod nečega (a u životu je to gotovo redovito uvijek tako), strah stvara nevjerojatne scenarije u glavi. Sve je moguće.

Danas jedan virus, sutra drugi virus, bakterija, meteor, asteroid, ako se tako gleda, opasnost dolazi sa svih strana. Ako su za bakterije i viruse razgrabljene maske i sredstva za čišćenje, onda će se za komete koristiti kacige? I tako uzročno-posljedično unedogled. Gdje će granica između SF-a i zbilje biti vrlo tanka, i gdje će i pogled prema nebu biti jednako opasan kao pogled prema skupini orijentalnih turista. I gdje je čovjek čovjeku vuk.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini