PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Što si radio u prošlom mandatu, tata?

Cropix

Cropix


Treba li se javnost iznenaditi što je i "principjelni" i "nepotkupljivi" međimurski župan Matija Posavec uhićen zbog primanja mita ili je veće čuđenje što se pod istragom našao i njegov politički kolega i SDP-ov saborski zastupnik Stjepan Kovač, doskorašnji gradonačelnik Čakovca? Ili je politička zvijezda i navodni osnivač nove političke stranke liberalnog usmjerenja svoje djelovanje – barem kako USKOK tvrdi – doista primjenjivao tako liberalno da ga pravosuđu u prigodnom trenutku doista nije bilo teško baciti "u galge", kako bi se reklo u tom kraju Lijepe naše domovine.

Nakon skandala i afera u gradu Zagrebu – gdje ih se nakon smrti Milana Bandića i smjene vlasti na lokalnoj razini najviše i očekivano – primjer Matije Posavca sve nas tjera na filmsko pitanje: što si radio u prošlom mandatu, tata?

Naime, svakim danom sve je više primjera nepotizma, korupcije, klijentelizma i, prosto rečeno, krađe na razini tzv. jedinica lokalne samouprave. Jučer su mediji brujali o Kutini i tamošnjem modelu zapošljavanja u lokalnom komunalnom poduzeću, prekjučer o Oroslavlju i Petrinji, dok je Zagreb bio opća crna točka političkog kriminala.

Najnovije uhićenje u Čakovcu zanimljivo je jer se radi o prvom bivšem, ali i sadašnjem županu uhvaćenom s "prstima u pekmezu". Političar Posavec prosvjedno je napustio Hrvatsku narodnu stranku jer „neće s HDZ-om“, no neki su ga općeniti društveno-politički maniri zadržali u okviru kokošarenja koje je karakteristika hrvatske politike na vijeke vijekova. Tako barem tvrdi USKOK čija stega rijetko popušta kada se oko nekoga zategne. Posavec i Kovač, naravno, imaju pravo, kao i svi ostali, na presumpciju nevinosti, ali tamna zvijezda je stvorena. Zanimljivije od njihove osobne sudbine – koju su sami izabrali – sudbina je njihovih političkih opcija i stranaka. Matija Posavec nosio je nezavisnu listu za župana međimurskog jer, srećom za SDP, nije prihvatio njihovu ponudu za zajedničkim nastupom. Pokazao je političku snagu – izabran je u prvom izbornom krugu – ali ti se glasovi, dođe li u sudnicu, ne broje. Veću je sramotu ex-gradonačelnik Kovač napravio SDP-u kojem je samo još to trebalo – da se u trenutku raskola u saborskom klubu te na Iblerovu trgu – jedan zastupnik kandidira za osnivanje stranačkog kluba u Remetincu.

Lokalni izbori nesumnjivo su donijeli rezultate na pravosudnom polju gdje se iz dana u dan vidi tko je s kime tikve sadio. U dijelu gradova i općina još uvijek je u tijeku revizija poslovanja dosadašnjih vlasti, te se u nekim sredinama već čuje kako će dosta materijala biti predano DORH-u i, posljedično, USKOK-u. Tko je radio dobro, nema razloga za brigu, poručuju i bivši i sadašnji lokalni lideri. Dok im USKOK ne pokuca na vrata i priupita: Što si radio u prošlom mandatu?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater