PIŠE Robert FRANK

Što je Tito više? Heroj, a ne zločinac ili zločinac, a ne heroj?


Heroj, a ne zločinac. Zločinac, a ne heroj. Razlika, samo u zarezu, suštinski sve mijenja. Cijeli smisao i poruku. Na pitanje je li Tito heroj, a ne zločinac, ili zločinac, a ne heroj, nema jednostavnog odgovora s da ili ne, ne može se s prevelikom sigurnošću reći da je bio više heroj nego zločinac niti da ga povijest više pamti kao zločinca nego heroja. Kad se sve oko njega pokuša što objektivnije kontekstualizirati te kad se uzmu u obzir okolnosti u kojima je djelovao, pritisci s kojima se nosio i prijetnje koje su mu stizale, Tito je u različitim razdobljima bio i jedno i drugo – i heroj i zločinac, malo jedno, malo drugo.

Htjeli to ili ne, povijest oko Maršala stalno nam kuca na vrata: Jedan podsjetnik na Titovo zločinačko, a ne herojsko ponašanje, Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Obilježen je prekjučer, prigodnim odlaskom premijera Andreja Plenkovića na Goli otok. Tamo su mučene i ubijane žrtve komunističkog režima. Tito je dao politički nalog da se logor formira te nema sumnje da je znao i podržavao sve što se u njemu događalo. To je prava istina. Ili ćemo se prikloniti mišljenju jednog dijela društva koje je Titu nekritički naklonjeno i spremno se zavaravati da su se na Golom otoku provodili postupci humane promjene mišljenja te političkog preodgoja na adekvatnoj pedagoškoj razini. Ne, tamo su se provodile sramotne torture i ponižavanja. Tito je, iz te perspektive, bio zločinac, a njegovo ponašanje zločinačko. Goli otok je mrlja na njegovoj bogatoj i sadržajnoj biografiji, grijeh koji nijedna sveta vodica ne može isprati, zločin koji ne može umanjiti ni osobni šarm vođe Nesvrstanih pred kojim su klecala koljena i većima i jačima i važnijima.

No da ga se ne može promatrati kroz samo jednu, upravo ovakvu optiku, te kroz samo jedan, potpuno sužen pogled, u istom tjednu s premijerovim posjetom kompromitirajućim Golom otoku posvjedočit će Titov suvremenik i suradnik, premanturski general-pukovnik Ivan Mišković. Njega je Tito, s punim povjerenjem, zadužio da mu s vrata skine opasnog i velikosrpski orijentiranog Aleksandra Rankovića. I skinuo ga je. Odjednom, Tito je, barem iz hrvatske perspektive, heroj. Druga generalova knjiga o Titu, temeljena na sjećanjima i dokumentima, predstavit će se preksutra kao vrhunski zanimljivo štivo nakon kojeg će i dalje postojati dilema što je Maršal više - heroj ili zločinac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater