Piše Dubravko GRAKALIĆ

Što je dobro za Istru, dobro je i za Hrvatsku!


Dvije aktualne političke rasprave - od kojih bi se jedna mogla nazvati ideološkom političkom svađom krajnje desnice sa stvarnošću - na neočekivan su način povezale dvije vladajuće stranke u Istri i Hrvatskoj – IDS i HDZ. Prijedlog djela saborskih zastupnika HDZ-a da se Dan antifašističke borbe ukine u formi državnog blagdana te da se obilježava kao spomen-dan naišao je kod predsjednika te stranke i premijera Andreja Plenkovića na žestoko odbijanje, koje se posve uskladilo s porukom šefa IDS-a Borisa Miletića kako je riječ o sramotnoj zamisli koju treba odmah odbaciti.

Plenković se pri odbijanju prijedloga o ukidanju Dana antifašističke borbe 22. lipnja pozvao na partizana Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika koji je tu odluku donio još pred tridesetak godina, dok se Miletić nije trebao pozivati na istarsku antifašističku tradiciju koja je dobro poznata. Doduše, Miletić je za uzdizanje krajnje desnice i ustaški zadah koji provjetrava hrvatskom političkom arenom prozvao HDZ, ali onaj iz Karamarkova vremena u kojem su crnokošuljaši bili idealni partneri središnjici s Trga žrtava fašizma.

Rasprava o državnom proračunu za 2020. godinu druga je tema u kojoj smo na simboličnoj razini vidjeli sličnost razmišljanja istarskih političara iz IDS-a i onih koji nisu iz IDS-a. Naime, zastupnik Emil Daus sa saborske govornice ustvrdio je da ono "što je dobro za Istru, dobro je i za Hrvatsku", ponovivši izborni slogan HDZ-ovog zastupnika i nekadašnjeg ministra turizma Antona Klimana koji je s njime dospio na Markov trg s posljednjeg, četrnaestog mjesta kandidacijske liste.

IDS-ov Emil Daus se, u borbi za proračunske amandmane koje su Vlade HDZ-a do sada uglavnom odbijale, založio za sufinanciranje izgradnje Medicinske škole u Puli, dogradnju gimnazije u Pazinu, te uređenje osnovnih škola u Kanfanaru, Bujama, Marčani, Savičenti, Fažani, Medulinu, Žminju i Vrsaru. Istodobno je zatražio proračunska sredstva za domove zdravlja u Labinu i Pazinu te za specijalnu bolnicu u Rovinju. Uobičajene proračunske želje, ali uz koje su mediji donijeli i "dodatak" stigao s druge strane Markova trga. Banski dvori odobrili su jamstva od 150 milijuna kuna za dovršetak Opće bolnice Pula – pa i oni mogu reći – Što je dobro za Istru, dobro je i za Hrvatsku.

Naravno, podudaranje političkih poruka i izbornih slogana može se smatrati slučajnošću kakve se u političkom životu povremeno događaju, ali u ovom slučaju radi se o rečenici koja može postati geslo istarske politike. Jer, ako Istri dobro ide, dobro će ići, u najmanju ruku, i državnom proračunu bez obzira čiji je ministar financija koji ga nadzire. Što se pak svjetonazora tiče, slaganje IDS-a i premijera oko Dana antifašističke borbe pokazuje kako u HDZ-u ipak nije sve tako crno kao što se ponekad doima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater