PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Stari MiG 21 raketirao politiku IDS-a


Na pulski vojni aerodrom ipak je stigla ratna avijacija. Doduše, umjesto poluslužbeno najavljene eskadrile izraelsko-američkih F-16 Baraka stigla je tek olupina svježe obojenog MiG-a 21 koji bi, poručuju iz Ministarstva obrane, trebao predstavljati simbol Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odmah treba reći – sumnjiva je to simbolika jer su MiG-ovi 21 zajedno s Orlovima i Galebovima bili simbolika borbene avijacije bivše jugoslavenske države, te ih je u samoj pulskoj vojnoj zračnoj luci koja je tada bila dvadeset puta veća od nove vojarne Hrvatski branitelji Istre bilo stotinjak.

Rashodovani sovjetski MiG 21 u Valturi može se – umjesto simbolike protumačiti i na druge načine. Vjerojatno ne kao ukras, jer oružje i sredstva za masovno ubijanje teško mogu bilo kome uljepšavati život, ali svakako se radi o političkoj poruci i porazu jedne demokratske ideje koja se zove – demilitarizirana Istra.

Povratkom vojske u Pulu, što je jedna od glavnih vojnih strategija Plenkovićeve vlasti koju provodi tankoćutni general-ministar Damir Krstičević, poništavaju se političke odluke IDS-a, koji od početka devedesetih godina želi Istru kao demilitariziranu regiju posvećenu turizmu, poljoprivredi, održivoj industriji i svekolikom drugom biznisu.

Svježe obojeni MiG 21 na ulazu u vojarnu neobičnog naziva Hrvatski branitelji Istre – svakako bi točnije bilo Istarski branitelji Hrvatske – u kojoj će tek biti tek stotinjak vojnika – simbol je da Istra nije demilitarizirana zona. Doduše, dio prostora što ga je koristila bivša JNA koristi se u druge svrhe ili, poput golemog Muzila, još uvijek zjapi prazno, dok se preleti ratnih aviona ne mogu očekivati iznad glava turista, jer takvih zračnih snaga Hrvatska vojska, uglavnom, nema.

Ali, optimistični zaključak predsjednika IDS-a Borisa Miletića koji je 19. prosinca 2016. na svečanosti u Komunalnoj palači u Puli izjavio kako "smo uspjeli demilitarizirati Pulu i cijelu Istru", pokazao se previše nadahnutim. Političkim pritiscima na Istru da se vojska, makar i olupinama, vrati u Pulu uspjeli su i na njih je – kako redovito priopćava Ministarstvo obrane – pristao cijeli istarski politički vrh, od župana i gradonačelnika Pule, do načelnika općine Ližnjan.

Koliko je taj "posao" isplativ, drugo je pitanje. Uređenje vojarne sa starim MiG-om kao "simbolom" stajalo je oko dvanaest milijuna kuna, preseljenje vojnih lica u Pulu i troškovi njihova stanovanja dodatno će ići na račun poreznih obveznika.

Političku cijenu platit će pak IDS, koji nije uspio zadržati već ostvareno – demilitariziranu Istru – što mu i prigovaraju njegovi osnivači i stranački veterani. Instalacija aviona MiG 21 u okolici Pule zapravo je izložba političke moći Zagreba nad Pulom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini