Piše Dubravko GRAKALIĆ

Sretno vam doba praznika!

Ilustracija

Ilustracija


Kako politička korektnost može dospjeti do vrhunaca društvene gluposti, mnoštvo je primjera. Na slučajeve iz Sjedinjenih Američkih Države koji su oversize kategorije već smo navikli, poput zamisli da se iz gradskog parka u Chicagu ukloni spomenik Indijancima autora Ivana Meštrovića jer prikazuje - prave Indijance, no da će se briselska birokracija toliko zaglupiti, bilo je teško za povjerovati.

Ali, nakon što je u posljednji trenutak povučena odluka, možda i direktiva, da se božićni/novogodišnji praznici nazovu "doba blagdana", došlo je vrijeme da se zapitamo tko je uopće u Bruxellesu zadužen za takve ludorije. Nazvati praznične dane koje cijela Europska unija, da ne širimo priču po planetu, naziva Božićem, božićnim blagdanima ili u ateističkom svijetu novogodišnjim praznicima – jednostavno doba praznika, posvemašnja je ludorija. Jasno je da svi ne slave Božić, njih je "svega" devet desetina, i da nekima još uvijek odgovara Dan dječje radosti, Silvestrovo ili stara godina, kada su komunisti u SFRJ kitili borove i dijelili poklone. Slično je bilo i u zemljama sovjetskog lagera, ali ne zbog toga da se poštuju uvjerenja vjernika drugih religija, kako objašnjava Bruxelles, nego zato što je, rekao bi Karl Marx, religija opijum za narod.

Posve sumnjamo da je zamisao Bruxellesa o "dobu blagdana" ili "danima blagdana" inspirirana Marxom i komunizmom, a još manje da se radi o štovanju muslimanskih, kineskih ili židovskih običaja koji novu godinu slave u drugim terminima. Prije bi se moglo reći kako je "doba blagdana" vrhunac birokratskog euro-uma koji za plaću, čije je cifre bolje ne spominjati, mora nešto predložiti, ma koliko blesavo to bilo. Pa su predložili "doba praznika", a kad su ih ismijali, objasnili su da će doraditi prijedlog.

"Doba blagdana" je lažna politička korektnost koju ne bi smislili ni u doba druga Staljina i nastavak je lažne korektnosti koja se svodi na cenzuru starih holivudskih filmova, na rušenje spomenika pod kojima su do jučer pjevali himne i držali ruku na srcu i slične fenomene. Belgija, u kojoj se Bruxelles nalazi, zna da počiva na kostima robova iz Konga i da je to zaslužnost njihova kralja, baš kao što to znaju i druge bivše kolonijalne sile. Nametanje nove "političke korektnosti", u čemu je "doba blagdana" samo najgluplji primjer, možda bi ih trebalo umiti svetom vodicom koja u "doba praznika" postaje običnom vodom iz česme.

Koliko je poznato, niti jednoj ateističkoj ili agnostičkoj udruzi nije palo na pamet da zatraži preimenovanje božićnih praznika. Od toga su odustali i na komunističkoj ljevici. Ali, zato je tu Bruxelles koji će pokazati kako treba okititi jelku. Pa, sretno vam "doba praznika"!

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum