PIŠE SANJA BOSNIĆ

SOS ili POS?!


SOS ili POS kao biti ili ne biti širi se Hrvatskom. Odgovor je SOS jer građani su zavapili: "Upomoć", nakon otkrića da je v.d. direktor APN-a Krešimir Žunić i sam kupio stan iz društveno poticane stanogradnje u Zadru.

Po ne znamo koji put već, zatražili su građani od medija da se objavi još jedna besprizorna afera oko POS stanova. Čini se da je uspostavljen novinarsko-građanski savez kojim se svakodnevno kao lavina odmotavaju neke nove dnevno-političke vijesti o lopovlucima naših političkih elita.

Tako je nedavno RTL-ova novinarka raskrinkala Žunića, koji se branio da je on samo jedan pošteni i ubogi mali HDZ-ovac, koji je sebi ovom prljavom rabotom morao pripomoći jer je bio vlasnik tek jedne i pol nekretnine, od kojih je onu u Zagrebu dao u najam za 350 eura mjesečno puno slavnijem tatu, stranačkom kompi Lovri Kušćeviću.

A propos najam stana plaća mu država! I dok ministar graditeljstva Predrag Štromar, nakon smjene Žunića, zamuckuje pred kamerama ponavljajući kao papagaj:

"Slučaj je prijavljen DORH-u". Pitamo se hoće li ova afera zaustaviti ostale nepravilnosti oko POS-ovih stanova ili se sreća u nesreći osmjehnula samo novom v.d. direktoru APN-a, Draganu Hristovu, Štromarovom kolegi iz HNS-a. Kako će se iskontrolirati još problematičnija kupnja POS-ovih stanova u JLS-ima koje same utvrđuju iluzionističke kriterije ne držeći se striktnih odredbi Zakona da su to subvencionirani stanovi, prvenstveno namijenjeni za zbrinjavanje mladih obitelji.

Naime, svakodnevno pratimo unatoč stavljenim zabilježbama APN-a na vlasničkim listovima vlasnika stanova o zabrani otuđivanja i davanja u najam, da ih neki rentaju kao APP preko booking.coma, ili se na novim listama prvenstva POS-a nalaze "zbrinuti" pedesetogodišnjaci te mnogi drugi koji žive u stanovima raskošnih kuća svojih roditelja ili neki koji u susjednoj JLS imaju u vlasništvu nekretninu...

Sličnih je primjera, zrelih za nove afere napretek, ali Bože moj, kako jedan gradonačelnik veli: "Možda sve to nije moralno, ali je zakonito", misleći da zakon i moral ne idu ruku pod ruku zajedno. Tko će uvesti represivni sustav kontrole u primjeni klimavih lokalnih POS kriterija? Nešto je očito trulo u državi Danskoj. Imati ili biti? SOS ili POS? Među nama ili inter nos- odgovor je: "Ne vucite nas za nos!"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini