PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Slijedi li i pomirba s Kajinom?


IDS je, svojom očekivanom podrškom predsjedničkom kandidatu s karakterom Zoranu Milanoviću, ipak otvorio nekoliko dodatnih i važnih političkih pitanja na koje se odgovori očekuju u skorom roku.

Najuspješnija istarska stranka podržala je kandidata koji je bio neuspješan premijer i peterostruki gubitnik izbora – a pokažu li se istraživanja rejting agencija točnom, to će postati i šesti puta zaredom. Pitanje svih pitanja je stoga – što IDS dobiva sa Zoranom Milanovićem?

Kako kažu stranački lideri iz Splitske ulice, IDS time bira između napredne i nazadne Hrvatske. Doduše, Milanović nije bio osobito napredni premijer – odustao je od decentralizacije Hrvatske i promjene teritorijalnog preustroja, odbacio je ideju regionalizacije zemlje te je kao socijaldemokratski političar pooštrio Zakon o radu i donio mirovinsku reformu koja je propala prije nekoliko dana prihvaćanjem sindikalnih zahtjeva od strana aktualnog HDZ-ova premijera.

Milanović je bio naprednjak kad je trebalo podržavati udruge civilnog društva, njegova Vlada financirala je opskurne medijske projekte i portale – što ne znači kako je on sam bio dostupan medijima ili da nije radio najmaštovitije spinove kada mu je to odgovaralo. Pokazao se slabim talentom u vanjskoj politici, te katastrofalnim koalicijskim partnerom.

IDS je Zoranu Milanoviću oprostio izazivanje raskola i kandidiranje Damira Kajina za istarskog župana 2013. godine – što pokazuje kako u politici vrijede interesi, a ne dugo pamćenje. Pokazao je "široko srce" da se oproste stari grijesi zbog kojih se Milanović ispričao te ih "progutao" jednakim apetitom s kojim ih je i servirao. Ali, hoće li IDS sada "oprostiti" i Damiru Kajinu, kad se već dijele hostije i pomazanja za grijehe prošlosti?

Iz redova IDS-ovih veterana neslužbeno se čuju takva pitanja. Ako nam je dobar Zoran Milanović s kojim se Ivan Jakovčić nije uspio složiti ni oko kvalitete istarskog pršuta, što nam je loš Damir Kajin, drčni Buzećan koji ipak poznaje Istru i "naš" je čovjek?

Odgovor je, naravno, jasan – politika nije sveto pismo, oprosti se daju po potrebama – a IDS-u je kao ozbiljnoj stranci velikog ugleda potrebno da ima svog predsjedničkog kandidata. Kako ga nema u svojoj stranačkoj kartoteci (jedini predsjednički kandidat IDS-a bio je baš Kajin 2009. godine), Milanović je adekvatni izbor.

On nije radikalan kao Dalija Orešković ili Katarina Peović, ne dolazi iz anonimnosti kao dr. Ante Simonić ili dr. Dejan Kovač, te naravno nije reprezent desnice kao Miroslav Škoro ili Kolinda Grabar-Kitarović. Nije ni enigmatičan kao Mislav Kolakušić. Odabir Zorana Milanovića jednostavno poručuje - "važno je sudjelovati".

Ali, ići na izbore pod takvim kubertenovskim motom ne mora donijeti nikakvu dalekosežnu korist IDS-u. Doduše, postane li Zoran Milanović predsjednik Republike, Istra će ga viđati na Brijunima te kako diskretno pomaže SDP-u da bolje prođe na parlamentarnim i lokalnim izborima koji su pred nama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater