PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Skupo proljeće

Ilustracija

Ilustracija


Vijest da litra jestivog ulja prosječne kvalitete stoji više od 17 kuna prestala je biti novost, a cijene prehrane, gdje je kilogram graha skuplji od dva kilograma svinjskog mesa, postale su svakodnevne. Građani koji su svašta preživjeli – stariji i dva rata, oni nešto stariji nezaboravne jugoslavenske inflacije, dok se mlađi sjećaju krize iz 2009. godine – u strahu su od 1. travnja. Tada ne dolazi neki dobar vic kao aprilili pošalica, nego poskupljenje energenata, plina i električne energije.

S obzirom na podatak da je u Hrvatskoj, po statistici EU-a, čak dvadeset posto građana u energetskom siromaštvu – dakle, ne mogu se tijekom zime grijati onoliko koliko je to normalno – proljetna poskupljenja baca ih u strah. Plinarci najavljuju poskupljenja i do 80 posto za građane, za električnu energiju još nema procjena, ali nitko ne govori o zanemarivom poskupljenju.

Što najavljuje Vlada? Naravno, paket mjera, prebacivanje djela troškova na državnu kompaniju HEP te čak i smanjenje poreza kojeg plaćamo na korištenje energenata. Koliko će uspjeti ublažiti plinsko-strujni udar trenutačno je nemoguće procijeniti, ali vjerojatno nema kućanstva koje ga neće osjetiti. Ako ne koriste plin, porasti će računi za struju, a s njima će standard dodatno pasti te se broj građana u energetskom siromaštvu dodatno povećati.

Prije svega nekoliko mjeseci, ugledni ekonomisti objašnjavali su kako će cijene hrane pasti kada završi turistička sezona, jer je potražnja bila veća od ponude. Nisu bili u pravu, svakome tko ide u trgovinu jasno je da cijene rastu uglavnom za sve vrste proizvode.

Dežurni ministar Tomislav Ćorić ovih dana u ime Vlade najavljuje da će se cijene energije stabilizirati u roku godinu dana, da je plin "igra" između Europske unije i Rusije, te da mnogo toga ovisi o plinovodu Sjeverni tok 2 koji s Hrvatskom nema nikakve veze. Ali ima veze s poskupljenjima plina na europskom tržištu. "Spasonosni" LNG terminal za ukapljeni plin na Krku više se ne spominje, kao ni domaća proizvodnja plina koja je sve manja. Ne spominje ni kada će potonulu platformu Ivana izvući iz Jadrana kod Pule – no to je druga tema.

Poskupljenje plina izazvalo je nemire s tisućama mrtvih u azijskom Kazahstanu, iako je bilo najavljeno mjesecima unaprijed. U Europskoj uniji zbog poskupljenja još nije bilo nereda – sada su na ulicama antivakseri – ali nitko ne može reći kako do njih neće doći. Doduše, u Hrvatskoj je veće siromaštvo nego u drugim zemljama Unije gdje se na hranu troši deset posto zarade – u nas se troši oko 27 posto – no prosvjede možemo očekivati samo ako ih organiziraju veliki sindikati. Koji još nisu primijetili što se oko njih događa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum