PIŠE MARCELLO ROSANDA

Sirotinjo, i bogu si teška!

Marcello Rosanda (Snimio Milivoj Mijošek)

Marcello Rosanda (Snimio Milivoj Mijošek)


Božić je prošao, a s njim i silovanje zdrave pameti prikazima uobičajenog blagdanskog kiča, pretjerano ušminkanih dnevnih boravaka, božićnih obleka, bogate trpeze i gomile besprijekorno zapakiranih materijalnih darova.

Sve za Instagram, zna se. Treba, pred drugima makar odglumiti da si poseban, originalan, imućan, zgodan, sjajan. Valja na slikama ispasti kao kakva američka filmska zvijezda, sasvim slučajno uhvatiti u kadar nove pločice, novi kuhinjski element, ogroman televizor, jer - to treba imati i to se tako radi.

Na radiju slušamo uvijek istu isforsiranu blagdansku muziku. I u tim je pjesmama sve savršeno uštimano, pjeva se o darovima, punoj kući, hrani, praktički se pada u trans od ushićenja. Političari vladajuće elitističke stranke iz svojih dizajnerskih domova, odjeveni u dizajnersku odjeću odaju dojam da živimo u sredini bez mane. Božić je, nema priče o nezaposlenosti, siromaštvu, bijedi i bolesti. U našem gradu, u našoj sredini toga nema. Sramimo se i od same pomisli na to. Sve je savršeno, divno i Božić nitko ne provodi sam, a kamoli gladan.

E pa realnost je, htjeli mi to priznati ili ne, drukčija. Siromašnih u Istri ima mnogo. Regija lider smo u mnogočemu, reći će naši gozbari. No, prema europskim ekonomskim kriterijima, naša umirovljenička populacija živi na pragu siromaštva, dok po nekim istraživanjima Istarska županija s 204.025 stanovnika ima 10,2 posto siromašnih, što je nešto više od dvadeset tisuća stanovnika u cijeloj županiji. Može li si to dopustiti "regija lider"?

No, nisu samo političari oni koji bi trebali stati na stranu slabijih, a to ne čine. Razmislite i vi, dragi čitatelji, kome ste pomogli u ovo blagdansko vrijeme? Što ste napravili za nekog siromašnog? Ako uvidite da niste, priznajte sebi tu pogrešku, posramite se i udijelite koju kunu potrebitima. Kunu kojom bi inače kupili nekakve ušminkane blagdanske - salvete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of