PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

SDP traži partnera umjesto birače

Peđa Grbin / Dubravko Grakalić (Snimili Vanesa Pandžić Cropix / Adriana Tošić)

Peđa Grbin / Dubravko Grakalić (Snimili Vanesa Pandžić Cropix / Adriana Tošić)


Krenulo je prije vremena, a tako bi moglo i završiti. Odluka vrha SDP-a, veselih momaka i djevojaka sa zagrebačkog Iblerova trga koji su iz zbora izbacili sve koji ne znaju pjevati Internacionalu na jezicima svih naših naroda i narodnosti kojom se Peđa Grbin, najviši član stranke, ovlašćuje da potraži partnere za iduće parlamentarne izbore, izazvala je reakcije javnosti na više načina.

Prvi razlog je jednostavan. HDZ je ojačao saborsku većinu, doduše s Hrvojem Zekanovićem, i teško da će biti prijevremenih izbora. Tražiti danas partnere za 2024. godinu jednako je kao naručiti pivo koje ćeš popiti ono drugo ljeto. Drugo, posve je jasno da Peđa Grbin, opremljen mikroskopom, povećalom, baterijom i svijećom u mrklom mraku liberalne ljevice ili pak samo ljevice nema koga pronaći. Doduše, tu je još skupina stranaka nazvana Možemo!, ali oni su se na primjeru Zagreba pokazali slabije umješnima u svladavanju svakodnevnih problema.

Iako im statistika ide na ruku – SDP dobiva 13-16 posto, Možemo! desetak posto, što je otprilike kao i sam HDZ – teško je zamisliti sinergiju tih stranaka. Ili, možda i nije tako teško. Pogledajmo samo kako je izgledala suradnja u Zagrebu; SDP je morao izbaciti predsjednika gradske organizacije da bi slušao Možemo!. Na nacionalnoj razini, možda bi mogli izbaciti Grbina da imaju koaliciju koju vode biciklisti iz Zeleno-lijeve koalicije.

Treće, SDP bi želio privući Centar Ivice Puljka koji pripada liberalima, ali u Splitu ima podršku SDP-a. Hoće li uspjeti i mogu li oni donijeti veći broj glasova, vidjet će se na europskim izborima izađe li Centar na izbore s drugim liberalnim strankama, od IDS-a do GLAS-a i Fokusa. Četvrto, SDP ne može, što su i sami priznali, koalirati sa Socijaldemokratima, koje su izbacili iz SDP-a. Takav politički oksimoron nije viđen u skorije vrijeme, iako je bilo sličnih slučajeva prije dosta godina u liberalnim redovima.

U Istri, SDP, da više ne brojimo, teško da može koalirati s IDS-om. Lokalni sukobi su prejaki da, naprimjer, slože izbornu listu za osmu izbornu jedinicu. A IDS, ako ne ide sam, ići će sa svojim strankama poput Istarske stranke umirovljenika i PGS-om. Jedina stranka koja bi mogla prići Peđi Grbinu – što se vidi bez povećala i svijeće – jest HSS. Šef HDZ Andrej Plenković nedavno je javno rekao da ih je odbio kad su mu kucali na vrata, što ih vraća u krilo SDP-a ako im daju ulazne pozicije na izbornim listama.

Dakle, potraga Peđe Grbina, za koju je ovlašten, može odmah i prije vremena završiti. Dogovori li se s Možemo! za zajednički izborni nastup, napravit će krhku koaliciju s kojom neće dobiti ništa. Privuče li stranku Centar u svoje jato, morat će ustupiti fotelju Marijani Puljak. Isto vrijedi i za HSS koji se nije uspio objediniti jer njegov jedini istinski član, Krešo Beljak, ne može ujediniti sam sebe. Ali bi ga Grbin mogao pronaći kao saveznika jer drugih nema.

Nažalost, opozicija je u tužnom stanju i ne može izazvati ni aferama kompromitirani HDZ na pošten megdan. Umjesto da sakuplja kamenčiće po saborskoj plaži, Peđa Grbin treba reći da SDP na izbore izlazi sam i pobjeđuje. Pa što bude.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of