Piše Dubravko GRAKALIĆ

SDP se demokratizira Mršićem

Ilustracija

Ilustracija


Nakon masovnog napuštanja, pa i bijega iz redova Socijaldemokratske partije Hrvatske koje je primijećeno najprije u Hrvatskom saboru gdje su Peđi Grbinu zbrisala osamnaestorica zastupnika, a potom i u nekim županijama, pojavile su se i pridošlice na Iblerov trg. Nakon Viktora Gotovca, koji je na unutarstranačkim lokalnim izborima već postao šef SDP-a Zagreba, u partiju se vraća i popularni dr. Mirando Mrsić, nekadašnji ministar zdravstva i davnašnji voditelj predsjedničke kampanje dr. Ive Josipovića.

Mirando Mrsić vraća se sam. Ostavio je Demokrate – stranku koju je osnovao nakon što ga je Davor Bernardić najurio iz SDP-a. Zanimljivo je da i u Istri Demokrati imaju stanovit broj članova, natjecali su se na prošlim lokalnim izborima (doduše, bez nekog uspjeha), a podržavali su i jednu kandidatkinju za župana. Očito je da Mrsić ne vodi sa sobom natrag u SDP cijele Demokrate, onako kako je Josipović povratio pod partijske skute članove stranke Naprijed, Hrvatska-progresisti, što mu je znatno olakšalo povratak u staro jato.

Naime, poznate su njegove dobre veze s Grbinom, Sinišom Hajdaš Dončićem, Mihaelom Zmajlovićem i Vedranom Babićem – osobama koji sada vedre i oblače na Iblerovu trgu, te se pokušavaju reafirmirati na Markovu trgu, iako su malobrojniji od Kluba socijaldemokrata.

Demokrati je Mršić napustio prije dva-tri tjedna i sada se samo čeka objava da je dobio partijsku knjižnicu. Njegovi bivši drugovi iz Demokrata, koji su riskirali napuštajući SDP, naučili su kako je život rizik i da neće automatski postati podanici Peđe Grbina. Ili Vilija Bassanesea u Istri, što bi nakon brojnih sukoba Demokrata i SDP-ovaca postao zanimljiv medijski igrokaz.

Slučaj dr. Miranda Mrsić možemo promatrati i kao način ponašanja hrvatskih političara. Nakon gubitka svih izbora, jasno je da se kroz Demokrata ne može brinuti o svojem biračkom tijelu koje ne postoji, ali možda se mogao pobrinuti za šačicu svojih vjernih sljedbenika s kojima se osnovao stranku kontra Davora Bernardića – koji, usput rečeno, sada prolazi njegovu sudbinu. Ako je Josipović mogao sve koji su željeli povratiti u SDP (a neki, poput Dine Kozlevca, nisu se vratili), možda je i dr. Mršić trebao to pokušati.

Slika koju sada vidimo – da se šef snašao, a ostali neka izaberu novog ili raspuste stranku – pokazuje ambiciju gaženja preko svih moralnih obzira kojih u politici i nema previše. Teško će, napokon, dr. Mršić ponovno biti ministar, a i rezultate koje je tada postigao bolje je ne spominjati.

Ukratko, neprohodna politička kaljuža obuhvatila je sve naše stranke i krajeve. Od Istre do Zagreba, dr. Mršić gradi karijeru, uz pomoć starih drugova iz SDP-a. To će im zacijelo donijeti mnoštvo glasova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini