PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

SDP-ovac koji je zavladao iz zavjetrine

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Pobjedom na unutarstranačkim izborima u SDP-u Vili Bassanese pokazao je da je veći socijaldemokrat od onih koji su tamo i duže on njega. Bassanese je, naime, iznova postao predsjednik Županijskog odbora SDP-a Istre, što pokazuje da mu članstvo – ne odviše brojno nakon brojnih unutarstranačkih lomova u Istri – vjeruje, a da ostavlja i dojam kao gradonačelnik Umaga čiji je sindaco postao četvrt put zaredom.

Politiku Vilija Bassanesea promatrači sa strane mogu opisati kao inkluzivnu, otvorenu i – s rezultatima koje je nedavno u svoje godišnje izviješće uvrstio i Središnji državni ured za demografiju, ističući pozitivne mjere koje se u Umagu poduzimaju brigom za djecu i mlade.

Zanimljivo je, ipak, istaknuti da Vili Bassanese nije SDP-ovac iz starih vremena, iz doba Ivice Račana ili iz političkog doba kada se istarski SKH-SDP podijelio na novi SDP i IDS. On je u tu stranku ušao u ožujku 2012. godine, kada je već tri godine bio na gradonačelničkoj dužnosti, zajedno s dijelom svoje neovisne liste koja je 2009. na sveopće čuđenje potukla IDS u Umagu koji se od toga još nije oporavio. Bassanese je, da parafraziramo naslov jednog romana Johna Le Carrea, SDP-ovac koji je došao iz zavjetrine, a ne političar iz kumrovečke ili iblerovske partijske škole.

U tome je vjerojatno i razlog njegova uspjeha – pokazao je da zna političku tehniku dobivanja i zadržavanja vlasti. U prošlom sazivu koalirao je i s HDZ-om da bi imao prevlast u umaškom gradskom vijeću što je provociralo stranačke šefove na višoj razini, ali je na terenu dobro funkcioniralo. Osim toga, Bassanese ne krije od javnosti svoja stajališta, bez obzira odnose li se ona na popis stanovništva, komunalne probleme ili posve privatne stvari poput objave korektne informacije da je početkom ove godine završio u bolnici.

Ipak, SDP koji u Istri vodi Bassanese ima ozbiljnih problema, a on će kao predsjednik županijske organizacije trebati obaviti mnogo posla da se oni pokušaju razriješiti. Najveći problem su kadrovi; pogledamo li popis novoizabranih šefova po gradovima i općinama, vidjet ćemo premalo novih lica. Uz to, u čak dvadeset općina Istre SDP nema svoju organizaciju; i to je znak da ne mogu postati jačima od IDS-a koji ih u svakoj. Kako je davno rekao marksistički teoretičar George Lukač – najvažniji je teren. U tome je jednostavna tajna tridesetogodišnje vlasti IDS-a u većini Istre i u tome je činjenica što je SDP uvijek iza njega. Takav problem ima i Možemo! koji ne drži teren nigdje izvan Pule i Pazina, dok su u HDZ-u napokon shvatili štos. Nakon tri istarske općine, navodno će im prići još neke s nezavisnim načelnicima.

Nekadašnji nezavisni gradonačelnik Umaga Vili Bassanese zna kako se radi na terenu i pred njim je mandat pun izazova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater