PIŠE Chiara BILIĆ

S Plenkovićem je sve u redu. Još uvijek ga ne boli duša za vaše zdravlje


Plenkovićeva smjena je sve samo ne s ovoga svijeta. Ministar zdravstva koji tri i pol godine nije pomaknuo nožnim prstom u svom resoru, laže o svom imutku, za to okrivljuje interesne skupine i novinare kažnjen je u rekordnom roku zbog koronavirusa. Morbidno, ali istinito. I više govori o Plenkoviću, nego o Kujundžiću

Nije Milan Kujundžić smijenjen zbog imovinske kartice. Koješta. Nema u toj tvrdnji ni trunka logike. Naprosto je suludo vjerovati u takvo što. Ima, doduše, nešto duboko uvrnuto i bolno, a istovremeno fantastično satirično u tome što su ga, naoko, upravo traljavo ispunjene imovinske kartice stajale ministarske fotelje. Znate, kad ministru zdravstva ne presudi rasap u resoru, nego ga načme nekretninska afera, a dokrajči epidemija iz Kine, onda vam je jasno da se u cijelu priču upetljalo nešto neprirodno, nekakva sila nečista. Ili, s tri i pol godine zakašnjenja, premijer Andrej Plenković.

Liste čekanja

Kujundžić je, prisjetite se samo, dojučerašnji HDZ-ov ministar zdravstva zbog kojeg ste se dragom Bogu molili da vas zaobiđe bolest. Oče naš prije spavanja postala vam je navika. Vjernik ili ateist, svejedno je. Na simptome najobičnije hunjavice svi se kao jedno hvataju krunice. Ne da itko normalan priziva boljetice, no u Hrvatskoj je čuvanje zdravlja posebno izražena aktivnost. Ako se i razbolite, radije ćete ostati doma, nego otići u bolnicu. Tko u bolnicu uđe zdrav, priča se, tamo će oboljeti. Dotle je došlo. A nije ni to slučajno. Zapravo, ako se sjetimo da je upravo Kujundžić svojedobno kazao da jedan svećenik vrijedi više od 20 liječnika, poprilično je sugestivno na što je spalo zdravstvo u Hrvatskoj. Toliko je Kujundžić drčan da vjerojatno niti dan danas ne vidi u toj rečenici ničeg sumanutog i uvredljivog. Naspram toga beskonačne su liste čekanja za specijalistički pregled smijurija, a broj prekovremenih sati koje odrađuju do iznemoglosti iscrpljene medicinske sestre i tehničari zafrkancija. Bolnički sustav, rezimirajmo u kratkim crtama, nije racionaliziran, patimo od kroničnog odljeva liječnika, pravilnik o specijalizaciji se mijenja navrat nanos, bolnice kasne s plaćanjem lijekova, dugovi se gomilaju.

Razloga za Kujundžićevu smjenu bilo je, dakle, i više nego dovoljno. Puno više no što je to bio slučaj s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Ipak, oboje su posrnuli na vlastite traljavo ispunjene, od realnog stanja stvari odsječene imovinske kartice. Zanimljivo, međutim, da su i Tolušić i Kuščević i Kujundžić "omaškom" umanjili, a ne uvećali vrijednost svoje imovine. Jer u redu je ako pogriješiš, ali kako k vragu uvijek istim modusom operandi? Ne valja prljati dušu kojekakvim insinuacijama, no podudarnost ovih ministarskih imovinsko-nekretninskih slučajeva je svakako, složit će te se, zastrašujuće bizarna.

Ako ste pratili Kujundžićevu konferenciju za novinare koja je prethodila njegovoj smijeni jasno vam je tko stoji iza tih skandaloznih hereza. Interesne skupine. Samodopadno i drsko je pred vas tu informaciju podastro ministar, a da pritom ni trepnuo nije. Programirane interesne skupine. Tako je Kujundžić nazvao svoju nesposobnost da uči iz tuđih grešaka, pravilno ispuni vlastitu imovinsku karticu i pred novinare izađe bez odvjetnika.

Nije čovjeku bilo lako napokon prevaliti istinu preko usana. Mogao je to učiniti još nakon prvog medijskog natpisa o kupnji kuće u Zagrebu za koju nije razvidno odakle je novac. Ali ne, Kujundžić je htio da saznamo i za kuću u Markuševcu čiju je vrijednost umanjio, kao i za onu u Ivanbegovini za koju u imovinskoj kartici piše da ima sto kvadrata, a zapravo ima dvostruko više. Potom nas nije htio uskratiti niti za spoznaju o pravoj kvadraturi apartmana na Pagu, niti za zemljište u posjedu supruge u Svetoj Klari. Prije obraćanja medijima Kujundžićev konfuzni imovinski mozaik je gotovo kompletan naslovima o transakcijama suprugine tvrtke i njezinom likvidatoru.

Da bi raskrinkao interesne skupine, koje su možebitno stajale glave i ostalim ministrima, bivši ministar zdravstva pustio je da se sve zlo ispuše na njemu i tek je onda prelomio: "Radi se o orkestriranom napadu, odnosno djelovanju interesnih skupina". Veoma originalno, uvjerljivo i dosad neviđeno. Nitko se te briljantne ideje još nije domislio u politici. Nikad nisu vladajući upirali prstom u interesne skupine. Nikad ih nazivali huškačkom bagrom, oporbom, aktivistima, udrugama, ekstremnim ekshibicionistima. Nikad, pa čak niti kad bi se našli u kakvom škripcu, uhvaćeni s rukama u pekmezu. Jok.

Nije progledao

Pitate li, dakle, Kujundžića, s njegovim je nekretninama sve u najboljem redu. Jedino što ne valja je naša percepcija. Jer, budimo realni, ako ćumez u ministarstvu nije razlog za ostavku, nije to zasigurno niti poput švicarskog sira rupičasta imovinska kartica. Ali zato koronavirus i predsjedanje EU-om jesu. Objasnio nam je to jučer premijer Andrej Plenković i to taman kad ste pomislili da Kujundžićevo razrješenje nije neprirodno.

Plenkovićeva smjena je sve samo ne s ovoga svijeta. Ministar zdravstva koji tri i pol godine nije pomaknuo nožnim prstom u svom resoru, laže o svom imutku, za to okrivljuje interesne skupine i novinare kažnjen je u rekordnom roku zbog koronavirusa. Morbidno, ali istinito. I više govori o Plenkoviću, nego o Kujundžiću. Unazad godinu dana o sudbini ministra zasigurno ne bi odlučivala epidemija. No, ondašnji Plenković nije bio ni približno toliko fokusiran na sebe kao današnji. Ovako, oslabljen dugotrajnim prosvjetarskim štrajkom, rekonstrukcijom Vlade i porazom na predsjedničkim izborima, razapet između unutarstranačkih izbora i presjedanja EU-om, nije imao izbora. Nije Plenković nakon 13 smijenjenih ministara progledao, najednom shvatio da korupcija nije poželjna vrijednost u društvu. Jednostavno je uvidio da mu Kujundžićeva afera kontaminira prostor djelovanja. Učinio je to iz sebičnih razloga, a ne zato što ga duša boli za vaše zdravlje. On je sam svoja interesna skupina. Nemojte se, dakle, brinuti za premijera. S njim je, kao i s imovinskim karticama njegovih ministara - sve u redu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini