PIŠE MARCELLO ROSANDA

Rulja mi je poručila: "Nadrinovinaru, nadam se da ćeš se raspadati od raka!"

Razularena masa i ljuta svjetina, zaslijepljena i pod kontrolom gurua koji utjelovljuje Grupu, obasipa uvredama i prijetnjama neprijatelja koji se drznuo postaviti koje pitanje i raspitati se o vjerodostojnosti Njegovih savjeta. Potom, On ga izbacuje iz Grupe gdje, kako i sam tvrdi, svoje mjesto može naći samo i isključivo netko tko neće postavljati previše pitanja i sumnjati u riječ vođe

Poruka Alena Dodića / Marcello Rosanda

Poruka Alena Dodića / Marcello Rosanda


"Di si p*čko da se nađemo pa da ti pokažem kako mi se mama izliječila govno prokleto", jedna je u moru prijetećih i uvredljivih poruka koje su mi pristizale tijekom jučerašnjeg dana i noći. Što e-mailom, što putem društvenih mreža. Zašto? Zbog članka o jednom, po svemu sudeći, nadriliječniku koji je jučer objavljen u našem listu, u kojem upozoravamo na konkretan slučaj, ali i sve češću pojavu "znalaca" koji bez ikakvih stručnih kvalifikacija nude medicinske "savjete" i pod krinkom promocije zdravog načina života i zdrave prehrane obmanjuju "sljedbenike" alternativnim metodama (samo)izliječenja. To, osim što je vrlo opasno, potencijalno može završiti kobno.

Ipak, odvratne i dijelom teško razumljive poruke nisu stizale slučajno. Zapovijed je stigla odozgo, od gurua Alena Dodića. Zastrašujuća je i sama pomisao da tamo negdje, iza kompjutorskih ekrana, vreba prava pravcata vojska ispranih mozgova koja je spremna javiti se nepoznatoj osobi i vrijeđati je. I to skroz organizirano, na znak poglavice. Jer, on je tvorac Grupe.

Poziv na linč

Citirat ću poziv na linč novinara koji je uputio duhovni učitelj i stručnjak za ljudsko zdravlje Alen Dodić, inače dugogodišnji pulski ugostitelj s vodnjanskom adresom.

"Nakon što 'novinar' Marcello Rosanda prestane raditi taj nakaradan posao u službi korporacija, vjerojatno će opet postati ljudsko biće. Cijelo vrijeme nam se skrivao u grupi i čekao svoj trenutak. Možete ga osobno pitati što traži u grupi koja svakodnevno svjedoči ozdravljenjima jednostavnom promjenom prehrane ako je već njegovo povjerenje rezervirano isključivo za farmaceutsku industriju", napisao je Dodić svojim sljedbenicima unutar Grupe, a ima ih preko 130 tisuća, kako stvarnih osoba, tako vjerojatno i lažnih profila. Uz tekst, svima je priložio i podijelio e-mail adresu i Facebook profil neprijatelja.

Foto

Scena koja prva pada na pamet je, naravno, filmska, a u njoj iscjelitelj i vođa strogo zatvorenog kulta neobjašnjivim autoritetom, gotovo hipnotički, sugerira svojim sljedbenicima da novinar o kojem se govori ustvari nije ljudsko biće. Da to, valjda, tek treba postati. Poželjno, njihovom intervencijom. Da se skrivao u Grupi. Da je špijunirao. I da je na kraju dočekao svoj trenutak i napao Grupu. Platili su ga, jasno, "oni tamo", neprijatelji bez lica i imena, "neke tamo korporacije". Nakon obraćanja i huškanja On upućuje svoje štovatelje da se tom žoharu slobodno "jave" i "pitaju" što traži u Grupi koja je, očito, smisao postojanja i najviša vrijednost, veća i od kakvog božanstva. Ma, grupa je bog!

Foto

Razularena masa i ljuta svjetina, zaslijepljena i pod kontrolom gurua koji utjelovljuje Grupu, obasipa uvredama i prijetnjama neprijatelja koji se drznuo postaviti koje pitanje i raspitati se o vjerodostojnosti Njegovih savjeta. Potom, On ga izbacuje iz Grupe gdje, kako i sam tvrdi, svoje mjesto može naći samo i isključivo netko tko neće postavljati previše pitanja i sumnjati u riječ vođe.

Eto, bio bi dobar scenarij za film. Šteta što, karikirajući, nismo daleko od stvarnog stanja stvari.

Dojava sljedbenicima

Dodić je odmah, na prvi poziv bio skeptičan i javio sljedbenicima da se nešto sprema, ali da ne vjeruju "lažima i obmanama". Znao je da razgovara s osobom čiji je posao postavljati pitanja. Zanimalo nas je, recimo, što je po struci, koja mu je stručna sprema, koliko je knjiga napisao i izdao i koliko primjeraka istih prodao. Isto tako, budući da se poziva na sveučilište Cornell, pitali smo ga može li nam pojasniti što je točno studirao, područje ili smjer. Također, zamolili smo ga da nam opiše na čemu je diplomirao, za što se specijalizirao, je li napisao nekakav stručni ili znanstveni rad.

Foto

Zanimalo nas je, naravno, je li spomenuto sveučilište sudjelovalo u njegovom radu, odnosno ima li neke njihove reference i/ili dozvolu za korištenje njihovih studija. Štogod. Ima li štogod. Nije nam odgovorio na ništa od toga, već je samo iznio neki svoj tijek misli. Mi i dalje vjerujemo da radimo dobar posao želeći zaštititi ljude od takvih i sličnih manipulatora.

Foto

Jer, na problem valja ukazati dok nije prekasno, a teško bolesnim ljudima dijeliti savjete da je krivo ići kod liječnika i uzimati lijekove i dalje je, ma štogod tko mislio, kazneno djelo.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater