PIŠE KATERINA VITASOVIĆ

Rukavica po rukavica pa eto Mercedesa u doba koronavirusa

Katerina Vitasović

Katerina Vitasović


Moral je po definiciji lako opisati. U situaciji koja je snašla svijet zbog pojave pandemije uzrokovane koronavirusom više se ne može procijeniti što je dobro, a što loše, ali i gdje završava moral i počinje nemoral. No jasno je da zlo i pohlepa, iza koje se krije nemoralno ponašanje, vrebaju na svakom koraku. Godina je 2020. Kažu, bolje ju je zaboraviti, nije vrijedna spomena. Možda ćemo je pamtiti kao godinu kada je gospodarstvo na koljenima, dok tek izuzeci posluju u plusu, ostvaruju profit, a možda baš zahvaljujući tom prokletom koronavirusu kupe i novi Mercedes.

“Evo, ne možeš vjerovati. Pa zar opet?”. Dok čekam na red za pregled slušam komentare uznemirene doktorice i sa sve većim zanimanjem osluškujem nastavak. “Pa to je uvijek isti proizvod! Kako cijena sad odjednom može biti toliko veća?”. Sad mi je već jasnije - radi se o zaštitnoj opremi. Kalkuliram u glavi dok strpljivo sjedim u čekaonici - dakle, zbog velike potražnje i većih nabavnih cijena logično je da taj isti proizvod više ne košta kao prije. Eto, jednostavno objašnjeno. Za to vrijeme doktorica priča na telefon s dobavljačem, s onim od kojega nabavlja opremu već pet godina. Platit će račun, nema izbora.

Doktorica napominje kako je prije koronavirusa cijena bila 750 kuna, u prvom valu 1.110, a danas joj je došao račun na 1.816 kuna!

A o čemu se točno radi? Riječ je o proizvodu bez kojeg medicinsko osoblje ne može raditi, bez kojega ni jedan pregled ne bi bio moguć. Riječ je o rukavicama, plavim, običnim Nitril rukavicama! Deset paketa po 200 komada. Te plave rukavice sada koštaju kao da su od zlata. Došlo je do povećanja cijene za gotovo 300 posto. U istom razdoblju, PDV na medicinsku opremu je ostao isti.

“Svi medicinski djelatnici i kolege se žale, u početku je bio problem s maskama. Sada se pak cijene rukavica dižu u nebo! Bojimo se da će kroz par mjeseci ta cijena biti uvećana i za 500 posto, ako se ne bude kontrolirala”, ljutito doktorica nastavlja s pričom.

“Gdje da si kupimo rukavice? Ili da radimo bez njih? Ali, onda ne možemo raditi jer bez toga ne možemo ni prići pacijentu! Potrebni su mehanizmi da se to kontrolira jer se cijene besramno dižu, a jako puno medicinskih kolega se žali.”

Napuštam ordinaciju i razmišljam, vraćam se opet na početak, na spomenuti moral. Mislim si, što će mi to, čime razbijam glavu? Pa ionako je to takva godina, zašto se bar netko ne bi okoristio u cijeloj situaciji. Zahvaljujući profiterstvu u doba korone, u vremenu kad je netko ostao bez posla ili bez člana obitelji koji je podlegao koronavirusu, ti ćeš, prokleti profiteru koji preprodaješ preskupe rukavice, biti onaj koji kupuje Mercedes!

Zastanem, pa razmislim još jednom. Dobro, ali drugi put kada sastavljaš fakturu, prokleti profiteru, hoćeš li imati na umu da ćeš s vremenom gubiti stalne klijente, a računa ćeš slati sve manje? Prokužen si. Svemu dođe kraj pa će i tebi, ti prokleti profiteru.

Sada misli da si pametan, samo ti iskoristi situaciju. Još malo, samo malo...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of