PIŠE MARCELLO ROSANDA

Rože, fiori, papričice e dolori

Marcello Rosanda (Snimio Milivoj Mijošek)

Marcello Rosanda (Snimio Milivoj Mijošek)


Političar se bavi „javnom stvari“. Posao mu je štititi javni i na neki način zaboraviti svoj privatni interes. Budući da je za mnoge mudrace, još u doba antike, politika postala središnji životni sadržaj, a politički identitet nadležan za cijelu zajednicu, nametnulo se jasno razgraničenje javne i kućanske egzistencije. Rekli bi danas – javno i privatno. Osnovna vrlina istinskog vođe leži upravo u uspješnom razdvajanju javnog i privatnog interesa, gdje predanost ovom prvom mora uvijek imati dominantnu ulogu, ako ne i jedinu. Političar, vođa, ako valja, to nikada ne prestaje biti i cijeli se život podređuje toj „javnoj stvari“.

Gadafi je svojevremeno naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova porodica. Tako je Gadafijev otac do kraja života živio u šatoru. Fidel Castro simbolički je nosio vojničku uniformu sve dok traje revolucija. Bivši predsjednik Urugvaja Jose Mujica, kojeg su zbog skromnog načina života mnogi nazivali najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, podnio je nedavno ostavku na funkciju senatora i povukao se iz aktivnog bavljenja politikom. Iz zdravstvenih razloga.

Mi u Istri, nažalost, nemamo tako osobite političare. Ali zato imamo Epulona, kralja Histra, prvega istrijanskega somelijera, koji se povukao ne baš tako davno. No to nije napravio iz zdravstvenih razloga. U politici je, kaže, ostvario što je htio, dosegao vrhunac i sada se povlači jer, kaže, nema više izazova. Klasični politički karijerist. Gdje je sad javni interes? Zaboravljen? Ne, iskorišten je u svrhu bildanja privatnog i odbačen kao isluženi konj.

Ipak, nije još sasvim raskrstio s „javnom stvari“, a priča je vrlo znakovita. Naime, priznaje da mu u njegov Nezakcij i dalje dolaze i dosađuju određeni Histri koji ga pitaju za mišljenje. Kakva groteska. U maniri pravog Rexa uzgaja rože i ljute papričice, dok oko njega skakuću podanici, mali regulusi, i pokorno traže savjet. Epulone, da si oko sebe uzgajao, dok si mogao i trebao, prave političare i vođe, ne bi sada bilo potrebe da ti dolaze po blagoslov. Imao bi više mira, a možda bi ti i biznis bolje išao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater