PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Restart na žminjski način


Politika se sastoji od niza malih stvari, događaja i pojava. Ali, za razliku od drugih društvenih aktivnosti, primjeri koji se pokazuju u nečijem političkom djelovanju mogu poslužiti kao dobar primjer i putokaz simpatizerima, članovima i biračima pojedinih stranaka i koalicija je li način na koji se ponašaju dovoljno dobar da zaslužuju da ih se zaokruži na izbornom listiću na predstojećim izborima. Možda bi mogli reći i – ponašaju li se političari pošteno i tolerantno – no to su ipak preteške riječi za veliku većinu stranačkih lidera u hrvatskoj političkoj areni.

Najnoviji primjer iz Žminja koji se odnosi na općinskog načelnika Željka Plavčić posve je razgolitio način na koji se vlada u političkim strankama i pokazao mjeru po kojoj se "važu" stranački ljudi, pa čak i oni koji su na izborima, poput načelnika općine, izravno izabrani. Potvrda Vedrana Macana, šefa posve neprimjetnog istarskog HSS-a, gdje je upravo Plavčić bio najuspješniji političar zorno pokazuje kako razinu unutarstranačke demokracije u jednoj od najstarijih hrvatskih stranaka. "Dobio sam naputak da ga se udalji iz stranke", priznaje Macan i objašnjava da je naredba stigla iz predsjedništva HSS-a, ali je on nije ispoštovao jer je Plavčić ipak "kvalitetan kadar".

Dakle, predsjedništvo HSS-a iz Zagreba, pod predsjedanjem Kreše Beljaka, izbacuje iz stranke najuspješnijeg istarskog člana s izvornim izbornim mandatom – ali im teren, odnosno HSS Istre, odbija poslušnost i pokazuje kako nisu nikakav autoritet na prostoru iza Učke. Na kraju Plavčić ipak odustaje od HSS-a i recentno se aktivira u novonastaloj Stranci s imenom i prezimenom te kandidira na saborskim izborima.

Primjer "naputka da ga se udalji iz stranke" nije samo HSS-ov način vođenja politike – iako je ta stranka u posljednje četiri godine vođena istim načelom netolerancije ostala bez nekoliko župana, gradonačelnika, općinskih načelnika i vijećnika, pa i bez bivše europarlamentarke Marijane Petir za koju HDZ tvrdi da će biti na njihovoj izbornoj listi.

U trenutku kad je HSS jedan od malih partnera u SDP-ovoj Restart koaliciji gdje su im zajamčene tri ulazne fotelje u Hrvatskom saboru – dok čitava ta koalicija ima šanse dobiti parlamentarnu većinu – birači trebaju znati kako se tko ponaša prema ljudima iz vlastitih redova. Jer, ako se „napuci o udaljavanju iz stranke” prihvaćaju kao osnovno načelo rada HSS-a i Restart koalicije, kako će onda vladati cijela ta grupacija dobije li vlast? Hoće li Restart vladati na žminjski način pa će izabrani zastupnici sreću potražiti negdje drugdje bez obzira što su "kvalitetni kadar", ili se takva praksa ipak može promijeniti?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini