PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Restart korupcije i kriminala uz podršku IDS-a?


Izborne liste su spremne, potpisane i urudžbirane u Državnom izbornom povjerenstvu na zagrebačkom Markovom trgu. Birači u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istarsku i dio Primorsko-goranske županije naći će se, kad pregledaju čitavu izbornu „plahtu” koja se pred njih postavlja na biralištima, pred velikim izazovom.

Na ljevici, dva su bloka, Zelena -lijeva koalicija te Demokrati s Hrvatskim laburistima i Damirom Kajinom, u liberalnom centru nastupa Restart koalicija s vodećom ulogom IDS-a, na desnom centru kočopere se HDZ koji na visokom mjestu na listi ima Antona Klimana, dok se malo desnije pozicionira Most s riječkim vjeroučiteljem Marinom Miletićem i pulskom odvjetnicom Katarinom Jukić.

Tu je i lista Domovinskog pokreta koju u Istri i Liburniji predvodi povjesničarka Carla Konte, a u posljednji trenutak izbornu listu za 8. jedinicu donio je Damir Grunbaum, osnivač stranke Barijera koja kasni u osnivanju zbog korona karantene. Tako da će Grunbaum nastupiti s listom grupe birača i očito uzeti glasove Živog zida kojem je nekada pripadao.

Prema objavljenim listama, političari koji se kandidiraju u osmoj izbornoj jedinici ne pripadaju onima čija su se imena provlačila kroz medijske crne kronike. Istarske stranke nisu istaknule niti jednog kandidata pod sumnjom za bilo kakvo kazneno djelo, ali je neobično kako je IDS, priključivši se SDP-ovoj Restart koaliciji, neizravno podržao kandidate u drugim izbornim jedinicama koji ne samo da su osumnjičeni nego i osuđeni zbog kaznenih djela kojima se oštro protivi čitava ta politička stranačka skupina liberala, socijaldemokrata i malih interesnih stranaka.

Točnije, SDP-ov kandidat Željko Sabo osuđen je na osam mjeseci zatvora – što je odležao – jer je 2013. osuđen zbog podmićivanja gradskih vijećnika u Vukovaru. Riječ je o političkoj korupciji protiv koje se Restart koalicija svakodnevno, ali samo teoretski zalaže. Mnogo je prizemniji primjer Romane Nikolić, kandidatkinje u četvrtoj izbornoj jedinici, koja je osuđena zbog prijetnji smrću bivšoj poznanici. Koalicijski partner u Restartu, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, osuđen je 1999. godine na tri godine zatvora – osam mjeseci uvjetno – zbog provala u automobile. Zbog toga su pojedini političari već u pretkampanji Restart koaliciju nazvali - Pajser koalicija – prema Beljakovom nadimku koji ga prati proteklih godina.

Dakle, gledajući širu sliku i ono kako Restart – i ne samo ta koalicija nego i primjerice mješoviti savez što ga je sakupio Miroslav Škoro – izgleda preko Učke, očito je da će birači morati dobro razmisliti o tome koga dovesti na vlast. Hoće li glasati za pristojne kandidate u osmoj izbornoj jedinici čiji su stranački i koalicijski drugovi u drugim dijelovima Hrvatske pravomoćno osuđeni za ozbiljna kaznena djela - i to sve pod parolom borbe protiv korupcije, kriminala i kršenja zakona?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom