PIŠE SANJA BOSNIĆ

Ravnopravnost i(li) opća (ne)kultura


Svi smo mi čuli za bonton po kojem opća pravila lijepog ponašanja podjednako vrijede za dame i za muškarce, kao i da ta pravila imaju svoju dublju sociološku pojavu. Proizlaze iz socijalizacije, tisućljetnog procesa u kojem je čovjek razvijao stavove i sustav vrijednosti te društvene norme u određenoj kulturi.

Većina ustaljenih pravila lijepog i kulturnog ponašanja vrijedi u svim europskim zemljama, pa nas uvijek začudi kada gosti koji borave u našoj zemlji "iskoče" iz tih uzusa vrijeđajući opće stavove sredine u kojoj borave. Zbog takvih su gradske vlasti u mnogim gradovima duž jadranske obale bile primorane u odluke o komunalnom redu ugraditi pravila prema kojima gosti moraju "igrati" ili im slijede novčane kazne. Utvrđena pravila vrijede i za fenomen šetanja gostiju, najčešće žena, u kupaćim kostimima gradom i u trgovinama te ugostiteljskim objektima,.

No, posljednji slučaj u umaškom Kauflandu gdje zgodna, obnažena crnka u pareu i grudnjaku najprije nije prihvatila upozorenje trgovkinje da odjene majicu, nakon čega ju je u oštrom verbalnom duelu zaštitar na jedvite jade udaljio iz trgovine, ostavio je gorki med u ustima jer se mlada i atraktivna crnka ogriješila o norme i pravila primjerenog ponašanja u javnom prostoru. Kada i gdje se što može raditi naravno da je svima jasno.

No, zagrebavši dublje ispod površine ove kratke, golišave priče, nametnulo se pitanje zašto se žene današnjice sve manje stide eksplicitno pokazivati svoje obline, pa smo ad hoc sintetizirali skup činjenica iz kojih proizlazi da se još od feminističkog pokreta pripadnice nježnijeg spola lakše oslobađaju okova prošlosti napuštajući stare vrijednosti i tradiciju, a svojim svlačenjem u javnosti kao da žele srušiti tabue i stereotipe o (ne)ravnopravnosti spolova, nastojeći si podići tako žensko samopuzdanje. Nadalje, postoji metodološki pristup u kojem i muškarci i žene misle da je za žene najbolje da se najprije skinu ako misle postati ravnopravne, dok muškarci, reklo bi se, i nisu u tisućljetnom razvoju odmakli daleko od svog iskonskoga bića, vjerujući da žensko tijelo vapi za muškim komplimentima.

Zato je većina naših muških sugovornika u Umagu, a vjerojatno bi slučaj bio isti na cijelome svijetu, izjavila da ne bi kažnjavala mlađe žene koje hodaju gradom hodaju polugole, u kupaćim kostimima, jer u njima ta pojava budi osjećaj poželjnih ljubavnika. Međutim, starije golišave dame i muškarce bi "opalili" kaznom po novčaniku.

Ostavimo ove pojavnosti znanstvenicima za analizu, jer radi se o globalnoj i vječnoj muško–ženskoj borbi, a mi se vratimo na početak članka iz kojeg slijedi preporuka golačima u Hrvatskoj: ukoliko doista uvažavate mišljenje drugih ljudi i ne želite odbaciti naše gostoprimstvo, prije dolaska na odredište bitno je naučiti pravila ponašanja u toj sredini, jer dobro ste došli ako poštujete pravila!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater