Piše Ivor Balen

Pulu preuzima koalicija "Razum ispred sirovih strasti"

Filip Zoričić i Sanja Radolović (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Filip Zoričić i Sanja Radolović (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Ako se ostvare neslužbene informacije koje je objavio Glas Istre, Pulu će idući ponedjeljak preuzeti Čudnovata koalicija. To je drugi najprikladniji naziv za ekipu u kojoj se nalaze Zoričićevci, SDP, HDZ, Milan Rašula i dvije bivše partnerice IDS-a iz malo poznatih, anonimnih stranaka. Prvi najprikladniji naziv je - "Mozak ispred sirovih strasti".

Predstavnici sirovih strasti su pulski Možemo i Sharon Stone s Vidikovca, kamena dama Dušica Radojčić koja je uspjela učiniti nemoguće. Svojim tvrdoglavim kontriranjem svemu što se događa ili bi se moglo događati u Puli ujedinila je čak i SDP i HDZ, u koaliciji koja vjerojatno nikad ne bi zaživjela da među partnerima ne postoji golemi zazor prema takvoj politici. Radojčić će vjerojatno tu svoju politiku nazivati politikom dosljednosti i dobrih namjera, ali dobre namjere imala je i još jedna junakinja srebrne kose s malih ekrana, Daenerys Targaryen, kada je spalila cijeli grad.

Prije nego Dušica Radojčić "spali" Pulu oformila se koalicija koja se rukovodi razumom, a ne sirovim strastima. Jer poruke da će netko hotelom uništiti Lungomare, glazbom centar grada, a nogometnim igralištem šumu - nisu ništa drugo nego najniže, sirove strasti. Paljenje naroda štetnije je od velikog požara koji je ovo ljeto zaprepastio Pulu, a šefica pulskog Možemo poseže za njim bez srama i razmišljanja. Valjda se nada da je puk priglup i da će povjerovati u njezine teorije zavjere kako netko želi odnijeti doma pola grada.

Ali dosta o predsjednici Vijeća koja će, ako se neslužbene informacije pokažu točnima (a preokret je uvijek moguć), uskoro postati bivša. Mjesto u oporbi ionako je za Možemo idealno. Ne sumnjamo da će od tamo nastaviti rušiti sve redom, što barem ima nekog smisla za razliku od rušenja s pozicije vlasti.

Koalicija "Razum ispred sirovih strasti" vjerojatno će za početak krpati najveće rupe koje je ostavila destrukcija Dušice Radojčić, stvoriti preduvjete za izgradnju igrališta na Valkanama i dati podršku hotelu s pet zvjezdica koji bi pulski turizam konačno trebao gurnuti tamo gdje svi želimo - prema gostima više platežne moći. Ne treba naravno misliti da je Možemo krivo za sve što se u Puli moglo napraviti, a nije, niti da će sada sve biti bolje. Međutim, gradonačelnik Zoričić više neće imati opravdanja. Ako ga i novi koalicijski partneri ne počnu vući za nos, konačno očekujemo konkretne, velike poteze i transformaciju grada.

Ovih dana čitamo kako je u Rijeci izglasan megaprojekt izgradnje futurističkog autobusnog kolodvora s velikim parkiralištem koje će očistiti rivu od automobila i otvoriti grad moru. Najveći protivnik projekta, je li uopće netko iznenađen, bilo je riječko Možemo. Vladajući SDP uspio je složiti koaliciju s Mostom kojoj je drugi najprikladniji naziv Čudnovata koalicija, a prvi - "Razum ispred sirovih strasti". Sličnosti su zapanjujuće.

Ako ćemo pak nastaviti paralele s "Igrom prijestolja", Zoričić bi mogao biti Tyrion Lannister. Ne po stasu naravno, ali svakako po glasu i lijepim pričama. S obzirom da Lannisteri uvijek vraćaju dug, ništa manje ne očekujemo ni od gradonačelnika. Puljanima je za sada ostao dužan.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater