Piše Ivor Balen

Mali savjet gradonačelniku Zoričiću u vezi hejtera na Facebooku

Gradonačelnik Filip Zoričić (snimio Milivoj MIJOŠEK) / Ivor Balen

Gradonačelnik Filip Zoričić (snimio Milivoj MIJOŠEK) / Ivor Balen


Gradonačelnik Pule Filip Zoričić okomio se ovih dana na Facebook komentatore koji su ga žestoko kritizirali nakon požara na Valdebeku. Zoričić je požar dočekao na odmoru u Barceloni, što je nekima bio jasan znak za paljbu. Virtualni zapovjednik fijuknuo je mačem, a oni su odapeli kišu strijela duboko u bezdan. Užarile su se tipkovnice, ajpodi i mobiteli jer kao što je poznato, Zoričić ima kristalnu kuglu i znao je da će u subotu izbiti najveći požar u povijesti Pule.

Nakon što se vratio iz Barcelone, a može ga tješiti što tamo više nema Messija pa barem to nije propustio, Zoričić je na tom istom Facebooku uzvratio vatru. Ni njegovoj šibici ne treba mnogo da kresne. Nazvao je svoje Facebook kritičare foteljašima i teroristima, što su možda i prejake riječi, ali vjerno dočaravaju frustracije čovjeka koji sve teže trpi napade hejtera s društvene mreže. Da, hejtera, jer već i najkraća analiza pokazuje da su to uvijek isti trolovi (i poneki pravi ljudi) koji imaju uvijek isto kontraško mišljenje i koji na Facebook dolaze, sasvim je očigledno, ispucati dnevnu dozu otrova koji kulja u njima.

Zanimljivo je, spomenimo uzgred, da Zoričiću nisu smetali trolovi uoči izbora prošle godine kada su uglavnom hejtali IDS, a njega podržavali, ali to je, recimo, tema za neki drugi tekst.  

Tema ovog teksta je savjet gradonačelniku Zoričiću, jer ako je netko bio meta trolova i hejtera na Facebooku, onda smo to mi iz Glasa Istre. Imamo toliko iskustva u tom polju da bismo mogli držati tečajeve. Kako se obraniti od Facebooka? Nikako, treba ga ignorirati. Keep calm and carry on. Pritom pomaže činjenica da prosječan tekst pročita i nekoliko desetaka tisuća ljudi, a negativne komentare ostavlja njih stotinjak, i to uvijek istih. Neka svatko za sebe iz tih brojeva izvuče zaključak.

Kao i svi, Glas Istre na svom Facebooku može blokirati korisnike, ali to činimo jako rijetko, moglo bi se reći i prerijetko. Nepisano pravilo kojeg se držimo je da blokiramo samo lažne profile i one koji pretjeruju s uvredama. Svi ostali imaju maksimalnu slobodu pisati što žele, u što svakako ulaze i kritike gradonačelnika Zoričića. To znači da je drvlje i kamenje po njegovoj glavi sasvim izvjesno i on ga mora trpjeti. Ne treba te ljude zvati teroristima, nego biti svjestan da su Facebook komentari možda jedan posto svijeta.

Naravno, iz konstruktivne kritike uvijek se može nešto i naučiti, ali takvih je, nažalost, jako malo. Gotovo da ih i nema. Ja sam, na primjer, jedno vrijeme čitao skoro sve što se piše, ali onda sam shvatio da ću pametnije rečenice čuti ako odem na pivu u Uliks. Sve je to na koncu samo dio cirkusa u kojem danas živimo.

Stoga Zoričiću, eto, još jedan savjet. Ne znam što čeka s novim izborima. Ako ga uspjeh Puljka u Splitu nije ohrabrio, onda neće ništa. U tijeku je inicijativa za smjenu Dušice Radojčić, ali je već sada jasno da se ništa bitno neće promijeniti, čak i da ta inicijativa uspije. Neće valjda za svaku odluku tražiti konsenzus s HDZ-om, SDP-om, zelenima, umirovljenicima i Rašulom, koji bi mogao i izletjeti iz Vijeća.

Tko zna, možda smo u zabludi. Možda su trolovi i hejteri većina? Samo izbori mogu odgovoriti na to pitanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum