PIŠE IVOR BALEN

Pulu čeka koalicija između Zoričića i IDS-a ili - novi izbori?

Ivor Balen

Ivor Balen


Uz IDS koji je istarska konstanta već desetljećima, Puljani su na ovim izborima najviše povjerenja dali nezavisnoj listi Filipa Zoričića i Možemo, dvjema prilično različitim opcijama koje su sada prisiljene surađivati ako žele složiti većinu u Gradskom vijeću bez najveće stranke. Matematika je naime vrlo jednostavna: IDS ima 8, Zoričićevci i Možemo po 4, SDP 3 i HDZ 2 vijećnika. Dakle, u slučaju pobjede Elene Puh Belci u drugom krugu, koja je usprkos očitoj krizi IDS-a prilično izvjesna, u gradskom parlamentu su moguća samo dva scenarija: ili će se Filip Zoričić prikloniti IDS-u, pa makar projektno, ili će složiti većinu s Možemo i SDP-om. Treće varijante nema jer je teško zamisliti da IDS-u ruku pruži netko s ljevice, a HDZ je sa svoja dva mandata postao matematički nevažan.

Ako pretpostavimo da je SDP spreman na suradnju sa Zoričićem i Možemo, dolazimo do zaključka da je sudbina Gradskog vijeća u Puli u rukama dviju opcija koje do prije nekoliko mjeseci nisu ni postojale. Sve što se sada od njih traži da bi Vijećem zagospodario netko tko nije IDS jest da međusobno surađuju, ali bi to mogao biti znatno veći problem nego što se na prvu čini.

Na ovim izborima Puljani su pokazali da ih ne zanimaju stranački prebjezi (Maja Šarić), politički ekshibicionisti (Zlatko Devedžić) ni nazadne ideje (Radnička fronta). Osim tradicionalnih stranaka (IDS, SDP, HDZ) povjerenje su dali modernim idejama i novim licima, kojima je međutim zajedničko jedino to što su moderni i novi. Pritom je manji problem već opjevano Zoričićevo koketiranje s konzervativnim vrijednostima, koje su svakom primjerenom ljevičaru koji drži do sebe u startu gadljive. Veći problem je činjenica da je Zoričić, ugrubo rečeno, oko sebe okupio pro-business ekipu uključujući brojne poduzetnike, a možemovci su izrasli iz ekološkog anti-business aktivizma, i to ponekad prilično radikalnog. Stoga je najzanimljivija rečenica koja je izrečena u izbornoj noći bila ona Zoričićeva da su se članovi Možemo "jako čudno ponašali u predizbornoj utrci". A jako čudno su se ponašali zato što su im opcije poput Zoričićeve bliske kao Proxima Centauri.

Zbog toga je jasno da Zoričiću i njegovim ljudima IDS odgovara više nego Možemo. U tjednima koji dolaze morat će prelomiti i donijeti odluku je li im važnije zbaciti tu stranku s vlasti pa makar po cijenu odricanja od nekih svojih ideala, ili zadržati svoje ideale netaknutima po cijenu koaliranja s IDS-om. To nije laka odluka, ali će je kad-tad morati donijeti.

Ako se odluče za koaliciju s Možemo i SDP-om, Elena Puh Belci završit će u kohabitaciji koja za grad može biti dobra, ali i grozna, ovisno o stupnju spremnosti većine u Vijeću na kompromise i dogovore. S obzirom na razinu nabrijanosti članova Možemo i SDP-a na IDS, taj oblik kooperativnosti je gotovo pa nemoguće zamisliti. Zbog toga je na koncu najizvjesnija koalicija između Zoričića i IDS-a ili - novi izbori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini