PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Pula, napokon, dobiva gradonačelnicu!

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Lokalni izbori u najvećem istarskom gradu daleko su od proglašenja konačnih rezultata, ali po svemu sudeći – Pula će napokon dobiti gradonačelnicu. Ime i stranku iz koje će prispjeti prva žena na čelu Pule trenutačno je nemoguće točno predvidjeti, ali sama činjenica da su do danas kandidirane četiri kandidatkinje – uz samo dva kandidata – daje pravo na zaključak da će Borisa Miletića zamijeniti gradonačelnica.

Posljednja je svoju kandidaturu za Pulu objavila Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre i nekadašnja predsjednica SDP-a u županiji. U utrci je i saborska zastupnica SDP-a i šefica te stranke u Puli Sanja Radolović, lijevu platformu Možemo predstavlja eko-aktivistica Dušica Radojčić, dok vladajući IDS želi nastaviti vladati Pulom izbornom pobjedom Elene Puh Belci, dogradonačelnicom u dva mandata.

Ne treba zaboraviti, doduše, ni dva muška kandidata - HDZ-ova Mirka Jurkića koji se natječe po drugi put za taj posao, te Gorana Matića, poznatog člana Radničke fronte.

Ipak, pogledaju li se rejtinzi stranaka – posebno na regionalnoj razini – te dosadašnji rezultati i glasovi što su postojeće stranke dobivale u Puli, jednostavno ćemo vidjeti tko su glavni favoriti, točnije – favoritkinje. Na posljednjem „odmjeravanju snaga“, u srpnju prošle godine na parlamentarnim izborima, koalicija IDS-a, SDP-a i još nekoliko stranaka u Puli je dobila 50,5 posto glasova, odnosno nešto više od deset tisuća zaokruženih listića. Na osnovu tih posljednjih relevantnih podataka, favoritkinje su Puh Belci i Radolović.

Pogledamo li pak lokalne izbore 2017. godine kada je IDS-ov kandidat Miletić dobio 51 posto glasova, a SDP-ov Maurizio Licul 28 posto glasova očito je da iza Elene Puh Belci stoji stabilno biračko tijelo.

HDZ je prošlog srpnja u Puli dobio 15 posto glasova (3271 glas), a Možemo u bloku s Radničkom frontom 12,5 posto (2581 glas). Na lokalnim izborima 2017. godine HDZ-ov Jurkić dobio je osam posto glasova – njegovo ime na listiću zaokružilo je 1.669 birača. Prije četiri godine kandidat Radničke fronte na lokalnim izborima dobio je oko četiri posto glasova. Koalicija koju se predvodili Demokrati dobila je na prošlim parlamentarnim izborima samo 1,66 posto glasova.

S obzirom na podjele na lijevoj strani političke arene, ali i na činjenicu da je HDZ dobio konkurenciju na desnici u obliku Domovinskog pokreta kojeg u Puli vodi još jedna potencijalna kandidatkinja za gradonačelnicu – Romina Ališić Crnokrak – izgledno je da favoritkinje dolaze iz IDS-a, SDP-a i Možemo. Kako će se na kraju podijeliti izborni listići nemoguće je predvidjeti jer kampanja za lokalne izbore još nije ni započela – Vlada će ih raspisati 15. travnja, a održat će se 16. svibnja.

Ali, da će jedna od četiri službene kandidatkinje za gradonačelnicu (možda ih bude i više) nadmašiti postojeće kandidate i postati prva Puležanka na čelu grada od kada je višestranačja, posve je izvjesno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of