Piše Dubravko GRAKALIĆ

Pripremite maramice, vraća se Bero!

Ilustracija

Ilustracija


Na hrvatsku političku scenu vraćaju se stara politička lica u novom pakiranju. Potaknuti inflacijom ideja i nestašicom kadrova, stranke su počele izvlačiti davno otpisane utege što su im neko vrijeme pridržavali vrata ili pak izmišljati ministre za koje nitko u političkom životu nije nikada čuo. Stoga je jedan mali cvrkut, tweet na društvenoj mreži što ga je napisao Davor Bernardić, saborski zastupnik Socijaldemokrata, podsjetio na njegovu postojanje i na mogućnost da upravo on povede stranku u nastajanju. Klub zastupnika Socijaldemokrata, drugi po snazi u Hrvatskom saboru, trenutno vodi poluanonimni zastupnik Domagoj Hajduković, a na mjesto potpredsjednika parlamenta instalirali su "sisačkog Lenjina" Davorka Vidovića.

Dakle, "fali treći", predsjednik nove stranke nastale na temeljima Iblerova trga i, još ranije "Kockice", i Bernardićeva poruka da se krene mogla je biti jedino shvaćena tako da kreće i on. Na kadrovskoj listi i nemaju jačih imena, uglavnom bivši apartčici SDP-a koji su se tamo održavali još od vremena Ivice Račana te ih nije pomela brezova metra Zorana Milanovića za njegova mandata.

Udruga Socijaldemokrati postati će do kraja godine, neki kažu i prije, i stranka Socijaldemokrati. Glavni suparnici na terenu, za privlačenje ili uzdržavanje članstva i birača, biti će im Socijademokratska partija Peđe Grbina. Bernardićevi, Berini, "menjševici" imaju dobre razloge za obračun na svim poljima s "boljševicima" Peđe Grbina koji je mnogima od njih ugrozio i egzistenciju. Naravno, sve po zakonu i stranačkom statutu, uz gomilu glumljenja iznenađenja oko toga kako bivši drugovi ne žele prihvatiti drugarske kazne koje ih šalju u gulage uz pripadajuće standarde života na tim mjestima.

Bernadić bi, postane li doista šef Socijaldemokrata, mogao napokon pokazati što je naučio od pokojnog Milana Bandića. Godinama je bio njegov gojenac, ali nije imao kumove. Ali, kako je stvaranje stranke uglavnom problem organizacije i organiziranja, Bernadić se može prisjetiti kako je Bandić nakon izbacivanja iz SDP-a pravio svoju Stranku rada i solidarnosti BM365.

Socijaldemokrati mogu računati na brojne razočarane SDP-ovce. U Istri ih je vjerojatno više nego drugdje, tu je, na razini županije samo stranački vrh uz Grbina, novopečenog Zagrepčana koji više ne uzima naknadu za odvojeni život kad ide u Pulu na ručak. U Slavoniji i Dalmaciji bivši SDP-ovci također čekaju razvitak događaja, neki su nervozni dalmatinski partijaši već reosnovali novu Dalmatinsku akciju.

Ali, trebamo li pripremiti i maramice nastupiti li Davor Bernardić na čelo Socijaldemokrata? Ako se sjetimo njegovih patetičnih govora u Hrvatskom saboru i pitanja koja je postavljao premijeru, svakako. Maramice će biti potrebne i za brisanje mrlja iz političke prošlosti, kao i za situaciju da projekt nove stranke ne uspije. Doduše, uz postojeću konkurenciju, nešto od svih tih "menjševika" mora narasti u toploj bari hrvatske politike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater