PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

I HSLS "puca" na Istru?


Puna je Istra novih politika. Nakon Milana Bandića koji je i u Pulu dopremio svoju Stranku rada i solidarnosti, novi pogled na Istru bacili su i Hrvatskoj socijalno liberalnoj stanci, HSLS-u, gdje su na recentnom stranačkom saboru u redove potpredsjednika izabrali Sandra Jurmana, dogovječnog načelnika općine Kanfanar, koji je tu stranku promovirao na Poluotoku i u za liberale dobra i loša vremena.

Novi vođa HSLS-a Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, u široj se javnosti promovirao kao političar koji najviše cijeni transparentnost u političkom poslovanju što u Hrvatskoj nije česta osobina. Sandro Jurman pokazao je pak za istarske prilike veliku upornost u političkom aktivizmu, ali i pošteni rad jer inače ne bi tako dugo "poživio" na čelu Kanfanara uz postojeću konkurenciju iz IDS-a i SDP-a.

Promjena na vrhu HSLS-a i izbor Hrebaka umjesto iskusnog Darinka Kosora – današnjeg saborskog zastupnika, koji je u koaliciji s HDZ-om i čiji politički prapočeci sežu od vremena kada je bio predsjednik Saveza socijalističke omladine grada Zagreba – mogla bi posve promijeniti odnose među liberalnim, centralističkim strankama i ti bi se novi odnosi mogli prenijeti i u istarsku političku arenu.

Naime, Hrebaka i novo vodstvo HSLS-a uz HDZ i njegovu koaliciju veže još samo Kosor – koji je izjavio kako će više glasati po savjesti, a manje po koalicijskoj stezi pa je već odbio podržati novi Zakon o blagdanima – što znači da bi se na prvu političku stranku osnovanu na obzoru hrvatskog parlamentarizma moglo računati i kao dio liberalnog centra koji je danas rascjepkan na nekoliko stranaka niskog rejtinga i nikakvih politika.

Doduše, prije desetak dana je Boris Miletić, šef IDS-a, rezolutno odbacio mogućnost suradnje s HSLS-om koji je tada – pred desetak dana – funkcionirao kao "satelit" HDZ-a u čiju su ga orbitu uveli još njegovi bivši predsjednici Đurđa Adlešič i Ivan Čehok. Ali, vrati li se HSLS pod vodstvom Darija Hrebaka i uz asistenciju nekoliko poštenih imena koje vidimo u njegovom vodstvu u liberalno sazvježđe kojem pripada – u vremena kada su stranku osnivali i vodili Slavko Goldstein, Dražen Budiša i Vlado Gotovac – nema razloga da izostane suradnja IDS-a i HSLS-a kakva je u to vrijeme postojala kroz Porečku skupinu i kasniju "šestorku", koja je predstavljala prvu hrvatsku vlast u 21. stoljeću.

Budućnost HSLS-a svakako je u njegovim rukama i na njima je da odluče hoće li čekati da ih neka snažnija stranka primi u svoje okrilje zbog "izborne kobasice" upitne probavljivosti, hoće li pokušati sami te vrlo teško ući u parlament na izborima 2020. godine ili će pokušati sudjelovati u formiranju liberalne treće opcije za koju bi se kandidata moglo pronaći. IDS bi se u to, koliko se čini, teško upustio iako partnerstvom s GLAS-om ništa ne dobiva, ali slobodni strijelci su još uvijek HNS i Narodna stranka – reformisti. Dakle, preostali liberalni saveznici današnjeg HDZ-a.

Sandro Jurman imati će više posla da preživi lokalne izbore u svibnju 2021. godine. Potone li HSLS posve "ispod radara" rejting agencija na nacionalnoj sceni, njegov će posao biti da sačuva tragove HSLS-a u istarskoj političkoj areni, gdje sve više stranaka vidi svoju priliku za izvlačenje političkog profita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater