PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Preuranjeni baloni za lokalne izbore


Hrvatska je umorna od izbora. Barem što se birača tiče – poslije okončanja predsjedničkih izbora u siječnju i parlamentarnih izbora u srpnju – dosta je izlazaka na birališta i zaokruživanja imena po listićima. Dokaz za takvu tvrdnju su unutarstranački izbori u SDP-u gdje je na izbore izašla četvrtina članstva, dok je to pravo uplatila pravovremenom doznake članarine tek trećina od 32 tisuće članova. Kako će proći unutarstranački izbori za lokalne i županijske organizacije HDZ-a tek će se vidjeti, ali kako ta stranka ima tri puta više članova od SDP-a, za očekivati je da će i brojke biti izdašnije.

Ipak, političari svih boja se ne predaju. Već se naveliko licitira imenima i nabacuje obećanjima za predstojeće lokalne izbore u svibnju 2021. Niti jedan kandidat za gradonačelnika ili općinskog načelnika nije još javno potvrđen – do izbora još je dosta vremena – ali imena pršte na sve strane. U Puli, na primjer, istaknuti član Radničke fronte Goran Matić za moguću gradonačelničku kandidatkinju imenuje Dušicu Radojčić koja je nedavno potvrdila da bi se iz aktivizma u eko udruzi Zelena Istra mogla preseliti u političare iz stranke Možemo!, koja u Istri, kao i Nova ljevica, otvara svoje lokalne organizacije. Zeleno-lijeva koalicija mogla bi, dakle, u Istri ponuditi zajedničke kandidate, vjerojatno bez članova stranke Zagreb je naš, ali dok nema dogovora, svako puštanje balona s imenima moglo bi ih probušiti odmah nakon lansiranja.

Napokon, kao što Matić smatra da bi jedino Dušica Radojčić mogla srušiti IDS u najvećem istarskom gradu, posve je jasno da to za svoje još neimenovane kandidate smatraju i HDZ, i Most, i Domovinski pokret, i SDP, i Barijera, i Pametno, i nezavisni kandidati koji će skupiti potpise za kandidaturu. Do svibanjskih izbora svakako će se po medijima izvrtjeti barem po deset imena za svako gradonačelničko mjesto, posebice radi li se o većim gradovima. Tko će se pak naći na biračkom listiću, danas sa sigurnošću ne znaju ni oni koje se kandidira na političkim kladionicama.

Treba napokon naglasiti da se do pobjedničkih imena na svakim izborima, a posebice lokalnim gdje svatko poznaje svakoga, ne dolazi medijskom halabukom nego radom na terenu. Lokalni izbori, često opisivani kao izbori za vodovod i kanalizaciju, jedini su na kojima birači znaju što su dobili od prethodnih obećanja. Do treće nedjelje u svibnju 2021. dobit ćemo gomilu „najboljih kandidata“ koji mogu pobijediti sve oko sebe. Ne samo u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater