Piše Davor ŠIŠOVIĆ

Prekrajanje općina


Kad se malo pozornije pogleda na političku kartu naše županije, sasvim je razvidno da mnoge jedinice lokalne samouprave imaju tlocrt nalik na amebe, s krakovima koji se nelogično protežu u daljinu, i s uvalama koje se jednako nelogično približavaju središtu. Naši bi gradovi i općine ipak trebali imati konveksniji tlocrt, logika kilometraže i potrošnje goriva trebala bi biti više uvažavana. Pogledajte primjerice područje grada Pazina.

Zabrežani i okolica bi bolje pasali u područje općine Sveti Petar u Šumi, a Beram i Trviž bi se vrlo logično mogli pripojiti općini Tinjan. Osim ako se ne bi udovoljilo davnoj želji Trvižana da imaju vlastitu općinu, pa neka ju imaju, ali neka onda pod sebe uzmu i Beram, ali i Kašćergu i Zamask, što im kad su onomad tražili općinu nije bilo na pameti. Ili recimo područje grada Poreča. Granice drugih općina Poreštine bliže su Poreču nego što je to primjerice Baderna koja je u njegovu sastavu, pa bi bilo logično Badernu priključiti recimo općini Višnjan. S Buzetom je slično: niz Mirnu se prostire krak koji bi bolje funkcionirao u općini Oprtalj, a Roč i Hum su idealni za posebnu, samostalnu općinu.

Rekonstrukcijom općinskog sustava u Istri trebalo bi vratiti na staro neke situacije koje su nastale razdvajanjem novonastalih općina na nove još manje, a ima opravdanih razloga da se smatra kako bi bilo bolje onako kako je bilo prije. Primjerice, Karojba bi se mogla vratiti pod okrilje općine Motovun, blagostanje bi u takvoj općini bilo svakako održivije. Moglo bi se ponovno spojiti Funtanu i Vrsar, Fažanu i Vodnjan, a možda ne bi bilo zgorega porazmisliti i o logičnom ujedinjenju Tinjana sa Svetim Petrom u Šumi.

Dosadašnji ustroj općina u Istri nažalost je bio opterećen starim odnosno bivšim sustavom sedam velikih općina, pa su prilikom stvaranja novih općina 1993. godine te stare općinske granice tretirane kao nedodirljive svete krave.

A zamislite kako bi efektno izgledala i funkcionirala općina u kojoj bi se spojili Roč i Lupoglav, ili pak Oprtalj i Motovun, da ne govorimo o dome da bi se Žminj mogao protegnuti i na Zabrežane, ili čak spojiti sa Svetim Petrom u Šumi. Za sjever Istre imam još jednu alternativu: spajanje općina Lanišće i Lupoglav, također s područjem Roča i Huma, kako bi to tek bila potencijalno moćna općina!

Shvatili ste da se šalim, je li. No u predstojećoj predizbornoj kampanji mnogi će političari pričati slične stvari o prekrajanju sustava županija, gradova i općina, i to neće izgledati kao šala, iako će im argumenti biti slabiji od ovih mojih, ako ih uopće budu imali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of