PIŠE JURICA KÖRBLER

PREDSJEDNIČKI IZBORI: Milanović trijumfirao, Plenković odahnuo

Zoran Milanović i Andrej Plenković (Cropix)

Zoran Milanović i Andrej Plenković (Cropix)


Ako je nakon izlazne ankete i bilo neizvjesno, prvi službeni rezultati pokazali su da, očekivano, Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović idu u drugi krug.

Mala je razlika među njima, Milanović je bez sumnje pobjednik, a Miroslav Škoro je nakon krajnje nepotrebnog desničarenja doživio debakl i za njega je iz slogana s kojim je krenuo u izbore ostalo ono 'nikad'.

Hrvatska je glasala točno onako kako 'dišu' njeni građani, između desnice i ljevice. Zagreb, Rijeka, Split, Pula za Milanovića, Šibenik, Zadar, Gospić za Kolindu, Slavonija za Škoru. Ali, prvi krug tek je zagrijavanje za ono najteže što čeka i Milanovića i Grabar-Kitarović, jer će jedan od njih poslije 5. siječnja biti politički mrtvac, koliko god to ružno zvučalo. Škoro to već sada jest, iako najavljuje daljnji politički angažman za parlamentarne izbore.

Predsjednica može biti zadovoljna iako je iza Milanovića, jer da je nastavila s gafovima iz kampanje vjerojatno bi je u konačnici i Škoro prestigao. Ovako ima vremena posložiti drugi dio kampanje, smiriti se i ne raditi nevjerojatne greške koje su joj dramatično smanjile popularnost. Opet će i hadezeova mašinerija odigrati svoje, a i ovo drugo mjesto može dobrim dijelom zahvaliti Andreju Plenkoviću.

A koketiranje između HDZ-a i Škore već je počelo. Bit će toga sljedećih dana još mnogo više, jer će HDZ, bar sramežljivo, slati poruke da je Škoro ipak 'njihov', koliko god su do sada bacali na njega drvlje i kamenje. Mnogo će ovisiti i o tome hoće li Škoro uopće pozvati svoje pristaše da glasaju za Grabar-Kitarović ili Milanovića ili će se od toga suzdržati. Pitanje je i kome će otići glasovi do nogu potučenog Mislava Kolakušića, Ivana Pernara, Dalije Orešković, dok glasovi zvijezde ovih izbora, Darija Juričana, najvjerojatnije neće otići nikome. Ostaje naravno opasnost da na površinu isplivaju nove moguće neugodnosti za Grabar-Kitarović, ali i za Milanovića, što bi smanjilo šansu za bitku svih bitaka. Sigurno je samo to da više neće biti rukavica, pa nije isključena i prljava kampanja koja je do sada dobrim dijelom izostala.

Zoran Milanović je u uzlaznoj putanji, nema sumnje. Posljednji dani kampanje bili su odlično odrađeni, kao da se probudio i krenuo na sve ili ništa. To međutim ne znači da se sada može opustiti, u euforiji male pobjede iz prvog kruga. Naprotiv, sljedećih petnaest dana bit će presudni da osvoji srca i onih koji su bliži centru ili desnom centru, a da opet previše ne iziritira svoje lijeve birače.

Hrvatska sada bira između ljevice i desnice, ali bez novih lica i novih stranaka. Bit će to i bitka između HDZ-a i SDP-a, ali i uvertira za mnogo važnije parlamentarne izbore sljedeće godine. Andrej Plenković već sada, nakon izborne noći u prvom krugu može odahnuti jer je Škoro gubitnik. Tako je završen i san njegovih stranačkih konkurenata da bi pobjeda Škore otvorila vrata za njegov pad. Toga više nema, Plenković će ostati u sedlu bez obzira tko će pobijediti u drugom krugu.

Pred SDP-om je veliki zadatak pokrenuti svoju stranačku mašineriju, mnogo neposlušniju i tromiju od one hadezeovske. Bit će presudan svaki glas, doslovno. Ostaje i jedan neugodan detalj, a to je da će te nedjelje mnogi Hrvati na skijanje, a pitanje je što će biti važnije, glasanje ili da se prije stigne na staze.

Vremena je malo i za Milanovića i za Grabar-Kitarović. Slijede Božićni, pa novogodišnji praznici, zasićenje od ovih izbora već se i sada osjeća, pa je samo svaki drugi građanin s pravom glasa izašao na izbore. Tko uspije u kratkom vremenu poslati prave poruke građanima Hrvatske bit će novi predsjednik ili nova predsjednica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of