PIŠE Chiara BILIĆ

Predizborni mak na konac


Razdoblje pred parlamentarne izbore posebno je osjetljivo za političke stranke. Uzjogune se, povampire. Najednom na vidjelo počinju isplovljavati svakakve gadarije. Prljavog veša uokolo i naokolo. Isto je i s obiljem pretenzija, zahtjeva, želja. Obraćate li pažnju, možete svakodnevno primijetiti krvoločne stranačke hijene u pohodu na politički plijen. Evo, recimo, u nedavnom objavljenom intervjuu, koji je za Novi List dao predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

"S IDS-om je jako teško ući u koaliciju jer oni insistiraju da prva tri mjesta na listi pripadnu njima", požalio se. Kaže i da njegova stranka trenutno razgovara (čitaj pregovara) i s IDS-om i SDP-om. IDS im je, veli, svjetonazorski bliži od SDP-a, ali nisu sigurni da će surađujući s njima vratiti parlamentarni status. Čovjek želi reći da streme poziciji na listi koja će im osigurati prolazno mjesto za Sabor. To bi, nastavlja, podrazumijevalo treće mjesto na listi s IDS-om, a na listi s SDP-om peto.

SDP, sudeći prema nekoliko posljednjih istraživanja javnog mijenja o popularnosti političkih stranaka, sad već debelo vodi kolo. To ne čudi. HDZ je izgubio predsjedničke izbore, a sada bratoubilačkim unutarstranačkom kampanjom kao da se iz petnih žila trudi zgaditi vlastitim biračima. No, takvo se stanje, kao i obično, brzo primiri. HDZ će ubrzo stati na noge. U SDP-u sigurno znaju da su bujati počeli prebrzo i da se do parlamentarnih izbora poklonjena prednost može istopiti dok kažeš keks. Socijaldemokrati stoga promućurno slažu koalicijske puzzle.

Jasno je da IDS još uvijek nije isključen iz te predizborne križaljke. Stranka je to s velikim ambicijama. Zasigurno neće pristati na manje od već spomenuta tri ulazna mjesta za Sabor, koliko im je potrebno za formiranje kluba zastupnika. Procjeni li da im je njihov doprinos u stvaranju sinergijskog učinka važan, predsjednik SDP-a Davor Bernardić to će im i ponuditi. No zastupnička mjesta svakako nisu jedino što IDS-ovcima stvara zazubice. S ove strane Učke rađaju se, znamo, veliki politički apetiti. Dobro po Bernardića da su mahom usmjereni prema funkcijama lišenih ikakvih stvarnih odgovornosti. Upravo za takve, letargične, na svu sreću, postoje Ministarstvo turizma i Ministarstvo europskih integracija, no stress i easy-going poluge vlasti.

Šape će IDS-ovci zasigurno pokušati položiti i na pokoju ustanovu putem koje bi eventualno mogli gurati, financirati i realizirati kakve projekte u Istri. Takvih je nekoliko. Uzmimo za primjer Hrvatske ceste, gdje je nekada bio ustoličen njihov Edi Kos. Za pretpostaviti je da su oko bacili i na Hrvatske vode. Tamo je regionalni direktor bio donedavni direktor Kaštijuna Darko Višnjić. A upravo zbog epski promašenog projekta ŽCGO Kaštijun IDS-u atraktivna bi svakako bila i čelna pozicija Fonda za zaštitu okoliša.

Najgora varijanta za IDS je da SDP na izbore odluči izaći s PGS-om. Tada bi za taj treći mandat ipak trebali zasukati rukave, iscijediti koju kapljicu znoja. Iako primorci sigurno smatraju da bi bilo pošteno da im Istrijani tim jednim mandatom uzvrate uslugu, jer ipak su im pomogli poslati Valtera Flegu u Bruxelles, očigledno je da su svjesni da za kolege iz Amsterdamske koalicije takva opcija nije na meniju. Bilo kako bilo, IDS će, kao i uvijek, tjerati mak na konac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum