PIŠE Mirjan RIMANIĆ

Poučak online zasjedanja


Ograničavanje kretanja mnoge je primoralo da promijene životne navike, a u skladu s time došlo je i do zanimljivih rješenja održavanja sjednica općinskih vijeća. Tako je sjednica Vijeća Općine Medulin održana pod zaštitnim maskama, a Svetog Lovreča online. I to tako da su svi vijećnici dobili materijale za sve točke dnevnog reda elektroničkom poštom, nakon čega su se, također putem elektroničke pošte, o njima očitovali i mogli dati primjedbe i prijedloge na predložene akte. Nakon toga su o njima, također elektroničkom poštom, glasovali. Sve je to proteklo bez poteškoća i sve su predložene odluke prihvaćene, a načelnik je pisano odgovorio i na dva vijećnička pitanja.

Nakon ovog iskustva kroz misli su mi prohujala sjećanja na mnoge sjednice vijeća u raznim našim općinama i gradovima na kojima sam svjedočio maratonskim nadmudrivanjima. Iako u poslovnicima o radu općinskih vijeća piše kako vijećnici raspravljaju i glasovanjem odnose odluku o prijedlozima akata, a prijedlog za izmjenu ili dopunu prijedloga akta podnosi se u pravilu pisano u obliku amandmana uz obrazloženje najkasnije dan prije održavanja sjednice. Rijetki se u normalnim okolnostima toga pridržavaju, već mogućnost izmjene ili dopune prijedloga akta koriste raspravom na sjednici i to nerijetko usmjerenu na vlastitu ili stranačku promociju, a ima i onih koji čisto iz inata ne podržavaju predložene akte.

Primjer online sjednice Općinskog vijeća Općine Sveti Lovreč ukazuje na mogućnost kvalitetnog donošenja akata bez verbalnih duela. Dakle, vijećnici su imali vremena proučiti prijedloge akata, pismeno se, u obliku amandmana, očitovati o njima i na kraju, također putem elektroničke pošte, glasovati o njima.

Ne zalažem se za održavanje online sjednica, jer živa riječ i rasprava se ne smiju izbjegavati, ali valja izbjegavati "mlaćenje prazne slame" na sjednicama naših općinskih i gradskih vijeća. Iz takvih se rasprava može zaključiti kako neki vijećnici, osim eventualno naslova predloženog akta, o njegovoj suštini zapravo malo znaju, ali to ih ne sprečava da o njemu po njihovom mišljenju raspravljaju, a u stvari "trabunjaju".

Stoga se iz ove online sjednice može naučiti kako bi svima bilo bolje da se materijali za sjednice, odnosno prijedlozi akata, prouče, da se predlože, napišu, amandmani, o njima raspravlja i na koncu donese kvalitetna odluka, a ne da se tijekom sjednice smišlja što se još o predloženom aktu može reći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum