Piše Dubravko GRAKALIĆ

Potvrde za ludnicu

Ilustracija

Ilustracija


Prosvjedi protiv covid potvrda koji se, kao i širom Europe, održavaju u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, svakako su legitiman oblik političke borbe s neistomišljenicima na vlasti ako na njima nema nasilja. Jednaka se ocjena može izreći za referendum na temu covid potvrda i drugih mjera kojima se ograničavaju prava građana u doba smrtonosne epidemije, a za koji se širom Hrvatske upravo sakupljaju potpisi u organizaciji stranke Most, jedine desne stranke koja prelazi izborni prag za Hrvatski sabor. Sličan je referendum prije dvije nedjelje održan u Švicarskoj, gdje su građani odbacili ukidanje covid potvrda - dok recentna istraživanja u Njemačkoj, ali i u Hrvatskoj, pokazuju kako je većina, kod nas čak 64 posto u istraživanju RTL-a, želi zadržavanje spomenutih potvrda.

Ali, u Hrvatskoj se ne radi samo o epidemiološkim mjerama koje tumače intelektualni kapaciteti i epidemiolozi poput Mire Bulja, Marina Miletića i Nikole Grmoje, odnosno podupiratelji tipa Miroslava Škore, nego i o temi uz koju su se vezali osumnjičeni za terorizam poput Marka Franciškovića čiji je zadatak bio organizacija prosvjeda, potom ultrakonzervativci tipa Vice Batarela, te likovi poput anonimne učiteljice koja je pokrenula web stranicu Hrvatske izdajice. Tu su i revolucionari sa željama nasilne promjene vlasti i ukidanja postojećeg ustavnog poretka.

Oko sakupljanja potpisa za referendum – koji će vjerojatno biti sakupljeni i potom razmatrani na Ustavnom sudu – okupila se bulumenta krajnje desnice kojoj je ovo posljednja šansa da se promovira u važniji društveni faktor. Nakon što Hrvatski suverenisti nisu sakupili potpise za euro-referendum, covid potvrde na desnici vide kao novu šansu za politiku preživljavanja, iako među prosvjednicima ima, uz dobre i loše, upućene i neupućene ljude, i onih kojima bi trebala potvrda, odnosno uputnica za ludnicu. Njih bi mogao izdavati još jedan protivnik covid potvrda kojeg ni preboljenje korone nije opametilo – psihijatar dr. Božo Petrov, šef Mosta – koji bi mogao propisivati uputnice za specijalističke preglede psihopata koji na prosvjedima izazivaju nasilje i traže rušenje ustavnog poretka.

Na prosvjede protiv covid potvrda – koji su poprilično neracionalni i svakako neće smanjiti broj oboljelih i umrlih – dolaze i kojekakve vojničke paraformacije, podržavaju ih desničarske ikone odnosno razni bujanci, hasanbegovići, dujmovići i drugi ptići koji znaju samo za let u desno.

Potrebno je jasno ponoviti: prosvjedi su legitimni, ako ne ugrožavaju prava drugih te ako su prijavljeni. Sakupljanje potpisa za referenduma je OK, ali to nisu potpisi za teroriste, Most i nasilnike, nego protiv uvođenja COVID potvrda. A do referenduma još je dalek put – i nije sigurno da će na kraju slaviti buljevi i grmoje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater