PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Popularni Zoki

Zoran Milanović / Dubravko Grakalić (Foto: Cropix / Adriana Tošić)

Zoran Milanović / Dubravko Grakalić (Foto: Cropix / Adriana Tošić)


Hrvatski državni poglavar Zoran Milanović, predsjednik s (teškim) karakterom, već je nekoliko mjeseci najpopularniji političar u zemlji. Recentno je to potvrdio RTL-ov Crodemoskop, što je samo prisnažilo ranija istraživanja rejting agencija poput Crobarometra Nove TV i sličnih. Stoga je predsjednikova popularnost, unatoč brojnim neobičnim izjavama, svađama s premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim ministrima, te brojnim drugim javnim osobama, činjenica koju se ne smije zanemarivati.

Politički analitičari skloni ljevici tvrde da je Milanović skrenuo udesno i ušao u HDZ-ovo biračko tijelo, koje ga, kako pokazuju istraživanja, manjim dijelom podržava, dok su desniji opservatori hrvatske političke kaljuže u trenutačnom stanovniku Pantovčaka otkrili suverenista i nasljednika dr. Franje Tuđmana.

Ipak, jedino što se čini točnim može biti ocjena da je Milanović političar koji govori ono što dobar dio javnosti misli. On kritizira proturječne mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite kojih se ne pridržavaju ni sami članovi Stožera, što se lijepo vidjelo u posjetu ministra Vilija Beroša uraru bez maske, ali i primjećuje ono što svi vidimo: da obnove Zagreba i Banije nema, da je Hrvatska vojska u lošem stanju i da je kupnja Rafale zrakoplova neće uzdići u nebesa.

Milanović je u svojim kritikama, koje su i točne i netočne, a često i nerazumljive, načeo i nerad u sektoru tzv. civilnog društva, dok je na međunarodnoj pozornici pokazao kako nema prevelikog diplomatskog respekta ni prema Sarajevu, ni prema Beču. U prvom slučaju sukobio se s bošnjačkim političarima, u drugom je kritizirao ekstremne anticovid mjere. U svakom slučaju, imao je pravo reći što misli.

Prošlo je već dosta godina od kada je pokojni Zvonimir Berkovuć, redatelj, scenarist i društveni komentator, napisao da je HDZ uspješan jer je „stranka hrvatskog mentaliteta.“ Na sličan način, Milanović je predsjednik svih građana i, s obzirom na rast popularnosti, govori ono što se drugi političari ne usuđuju reći. Njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović na samom je početku mandata kritizirala upravo Milanovićevu vladu, ali je dolaskom HDZ-a na vlast zašutjela. Njezin prethodnik, dr. Ivo Josipović, prozvan je "kuhanom nogom" zbog svoje "žestine".

Nakon takvih šefova države, svojeglavi poglavar Milanović postao je "popularni Zoki" jer će reći što misli i to većina građana uvažava. Popularnost bi mu možda smanjio neki spretni i rječiti lider opozicije, ali takvog trenutačno nema. Predsjednik je postao ombudsman građana – i lijevo i desnomislećih.

Zoran Milanović je predsjednik s karakterom koji razumije nacionalni mentalitet. Dakle, građane koji su mu dali više od milijun glasova da sjedi na Pantovčaku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini