Piše Roberto RAUCH

Političku budućnost Pule odredit će 22. vijećnik koji će tek biti izabran iz redova srpske manjine

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon lokalnih izbora za Gradsko vijeće u Puli, na prvi je pogled bilo sve jasno: 8 vijećnika IDS-u, po 4 Nezavisnoj listi Filipa Zoričića i platformi Možemo!, tri SDP-u i dva HDZ-u. Počele su kalkulacije, zbrajanja i oduzimanja, no jedna je stvar bila jasna - IDS-ova većina bila je veoma upitna, a sudeći po retorici ostalih aktera u predizbornoj kampanji, gotovo pa sigurno i izgubljena.

No, na dnu posljednje stranice službenih rezultata gotovo nezapaženo je prošla jedna veoma bitna, možda i presudna stavka. U njoj se spominju nacionalne manjine koje, ukoliko imaju 5 ili više posto udjela u stanovništvu grada, imaju pravo na svog predstavnika u Gradskom vijeću. U slučaju Pule, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, to vrijedi samo za srpsku nacionalnu manjinu, premda Statutom Grada Pule na to, osim srpske, ima pravo i talijanska manjina. Dok na listi 21 vijećnika koji su ušli u Gradsko vijeće postoji pripadnik talijanske nacionalne manjine, to nije slučaj za pripadnika/cu srpske manjine, zbog čega se "broj članova Gradskog vijeća povećava za jedno mjesto". Što to znači?

        Prije svega to da će se u redovima pripadnika srpske nacionalne manjine raspisati dopunski izbori koji će odrediti dodatnog, 22. člana ili članicu Gradskog vijeća i koji se moraju održati do 90 dana nakon konstituiranja Vijeća. "Pa kako, bit će paran broj vijećnika?!" rekli bi skeptici, no članak 107. Zakona o lokalnim izborima jasno bi ih demantirao stavkom da u ovakvom slučaju "broj članova predstavničkog tijela može biti paran". Što to, opet, znači?

Puno, ukoliko ugrubo pokušamo prognozirati nekakve buduće dinamike u Gradskom vijeću. Onako, vodeći se, božemiprosti, isključivo pukim i neosnovanim nagađanjima. S jedne strane IDS s osam vijećnika i, eto, nek' se nađe, HDZ s dodatna dva, dakle deset. S druge ćemo strane pak hipotetski smjestiti anti-IDS-ovsku koaliciju u režiji platforme Možemo!, Nezavisne liste Filipa Zoričića i SDP-a, koji bi zajedno imali 11 vijećnika, dakle samo jednog više.

Eto, toliko će dopunski izbori srpske nacionalne manjine biti bitni - u slučaju takvog, hipotetskog omjera snaga, u Vijeću bi upravo 22. vijećnik, kojeg ćemo saznati nakon dopunskih izbora, mogao biti presudan. Ukoliko se on/a prikloni IDS-u, omjer snaga bio bi potpuno ravnopravan, zbog čega bi bilo kakvo važnije donošenje odluka bilo potpuno onemogućeno, što bi vjerojatno dovelo do novih izbora.

Za potvrdu kandidature na dopunskim izborima nije potrebno mnogo: osim, naravno, pripadnosti srpskoj nacionalnoj manjini i prebivališta u Puli, kandidati moraju prikupiti tek 110 potpisa svojih sunarodnjaka. Sve stranke koje imaju svog pripadnika/cu srpske manjine mogu ih predložiti za kandidata, a moguće je da će izbori iznjedriti i nekog novog nezavisnog, čija će ruka u Vijeću biti od itekako velikog značaja. Možda poput kakvog RiČarda u Zadru, koji će biti presudan za stvaranje većine u tom gradu i koji je odmah svima poručio da će ostalim opcijama biti "jebeno teško" pridobiti ga na svoju stranu. Jedno je sigurno: nova će se dodatna i vjerojatno presudna politička borba voditi upravo na tim dopunskim izborima, a moguće je da će upravo kandidat/kinja srpske nacionalne manjine odrediti budući politički smjer grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum