Piše Mirjan RIMANIĆ

Pokrivanje otpremninom do novog posla


Vijest da se zatvara HP Intim papir d.o.o., tvrtka koja posluje u industrijskoj zoni "Pazinka" u Pazinu, a na popisu ima 56 radnika nikako nije dobra. No, detalj da zatvaranje neće ići naprasno i da su radnicima obećane zakonom zajamčene otpremnine, govori kako se i u nas, vjerujem, nešto mijenja. Nažalost na stranicama našeg lista u povijest sam ispratio "Pazinku", "Istraplastiku", "Istratisak", "PIN" i "Puris", ali nikada u izvještajima s prosvjednih skupova i obraćanja rukovoditelja nisam imao prilike napisati: "radnicima su obećane zakonske otpremnine".

Tisuće radnika iz pazinskih poduzeća, nekoć perjanica, ne samo pazinske već i istarske industrije, napustilo je svoja radna mjesta bez otpremnina, na brutalan način: "Gotovo je. Nema više. Više ne morate dolaziti na posao". Mnogi su dobili otkaze i iz poduzeća u kojima su desetljećima radili otišli bez lipe u džepu.

HP Intim papir d.o.o. radio je u nekadašnjoj "Pazinkinoj" staroj bravariji čiji radnici, kada je ondje djelovala bravarija nisu znali da se poduzeće može zatvoriti i radnicima reći da poslodavcu nisu više potrebni. U to vrijeme u "Pazinki" se otvarao pogon za graviranje valjaka za bakrotisak kojima su se u "Pazinki" tiskale zidne tapete, a u "Istraplastici" ambalaža. Dok su strojevi čekali montažu netko je s njih skinuo ručice s bijelim plastičnim glavicama. Budući da se bez toga na strojevima nije moglo raditi, od proizvođača su zatražene nove.

No, s proizvođačem se nije uspjelo stupiti u kontakt jer je i međuvremenu i on propao, a u prostorima u kojima je djelovao, već se odvijala neka druga djelatnost. Na isti je način, kada je "Pazinka" propala u neke od njenih prostora uselio HP Intim papir d.o.o. koji sada zatvara pogon i navodno seli u Bosnu i Hercegovinu. U tu susjednu zemlju seli ponajprije zbog jeftinije proizvodnje, u čemu plaće radnika imaju itekako važan udio. Zbog toga će 56 radnika iz Pazina otići na biro, a radnici u Bosni i Hercegovini dobiti posao. Nije to lako prihvatiti, kao što nije bilo lako gledati radnike "Pazinke" koji su se po kiši okupljali na središnjem pazinskom trgu, radnike "Istraplastike" kada su direktore zatvarali u urede, niti slušati galamu ljutih "Purisovaca" u klaonici u Svetom Petru u Šumi.

Nažalost, to je naša svakodnevica. Međutim, kada radnik u ovakvim slučajevima ostaje bez posla, trebalo bi stvoriti uvjete da lakše dođe do novog zaposlenja, ali da u međuvremenu može preživjeti od otpremnine. U slučaju da se to dogodi u firmi HP Intim papir bit će to događaj vrijedan pozornosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini