piše vanesa begić

Pokojnici, Halloween i lampioni


Halloween i Svi sveti. Jedan za drugim. Taman što Noć vještica prepusti mjesto tek rođenom danu, obilježavamo dan sjećanja na sve naše pokojnike.

Zašto se uopće obilježava Halloween kod nas, zašto toliko partija, programa, djeca u vrtićima i školama crtaju na tu temu, pišu sastave, održavaju se koncerti i druga zbivanja? Gdje je uzročno-posljedična veza s našim podnebljem, kulturom, vjerom ili bilo čime? Odgovor je vrlo jednostavan - konzumizam i konzumerizam, sve je više "uvezenih" blagdana iz drugih kultura, s ciljem da ljudi više troše. Jer, kako odbiti dječicu koja bi htjela nešto za Halloween, a svugdje okolo reklame. Tko je do prije dvadesetak godina unazad uopće ovdje spominjao taj "blagdan"?

Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je, prema mnogima blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.

Istina je i da je Božić sve više komercijaliziran i da se izgubila bit blagdana, one prave vrijednosti, te da se sve više i više pojedini blagdani "obilježavaju" upravo u trgovačkim centrima. Blagdan ljubavi, Valentinovo? Blagdan za trgovce, za proizvođače razno-raznih srca, čokolada, slastica. Na koncu, svijet je za lukave, treba biti snalažljiv, lukav, brz, vješt, prodavati i kreirati nove blagdane, koji će izmamiti ljude iz kuća ravno do - trgovačkih centara.

Naravno, treba poštivati i "proizvode" drugih i tuđih kultura, bogatstvo znači raznolikost, ali, ipak, sve ima svoju mjeru. Kada se već govori o blagdanima, novim trendovima, tu se nameće i čitav drugi niz pitanja.

Dan-danas se sve više priča o ekološkoj osviještenosti, treba biti sve osvješteniji, na raznim manifestacijama trošiti prirodne, zamjenske materijale umjesto plastike, ekološke torbe prilikom kupovine, a onda, s druge strane, imamo lampione. Lijepa ideja i manifestacija, zamisao, okupljanje i veselje za djecu, no, nakon spektakularnog, čarobnog leta u tmini iznad Vespazijanovog amfiteatra, gdje će sve to pasti?

Mreža nad mrežama pokazala je da je većina toga završilo ispred kuća, u dvorištima, na cesti, livadama, itd., itd., dan-danas, kada sve treba biti ekološki, zdravo. Znači li to da će se dogodine organizatori okrenuti ekološkim materijalima, biorazgradivim? A što će biti s vatrometima? Hoće li i oni postati ekološki? Bez buke, da se kućni ljubimci ne razbježe, da ne bude mrtvih ptica? Istina je i da pojedinci manipuliraju tim podacima o stradavanju životinja, preuveličavajući ih, i da su se na društvenim mrežama dijelile fotografije "iz Pule" koje u biti nisu imale nikakvu poveznicu s Pulom.

Istina je i da je ovo, kako su rekli pojedini filozofi "teško stoljeće", i da je nemoguće sve zadovoljiti, Halloweenima, klasičnim blagdanima i lampionima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini