PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Plenkoviću, nema odmora dok nema obnove!

Nakon uhićenja ministra Darka Horvata te otvaranja istraga USKOK-a i DORH-a protiv Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, postalo je jasno da samo obnova spašava Plenkovića. Ne samo obnova potresom pogođenih područja – novi ministar Ivan Paladina pri prvoj posjeti Petrinji zatražio je "poštedu" od mjesec dana da prouči o čemu se radi, što je skandal po sebi – nego rekonstrukcija potrošenih, praznih, ispucanih i osumnjičenih ministara

Ilustracija

Ilustracija


Iako je rat u Ukrajini, uz prateće probleme poput priljeva izbjeglica i raketiranja Zagreba te najavu šestog vala pandemije covida, zasjenio sve druge političke teme u zemlji, jasno je da se jedan ipak ne može gurnuti pod tepih. Naravno, riječ je o nužnosti obnove, ne samo Zagreba i Banije, nego i Banskih dvora koje možemo promatrati kao simbol Vlade i vladajuće nomenklature.

Premijer Andrej Plenković očito treba napraviti rekonstrukciju svoje Vlade najkasnije do polovice njezinog mandata, dakle do ljeta, ako želi ostati vjerodostojan u svojim političkim potezima. To je učinio, napokon, i u prvom mandatu, u kojem je izloženost ministara aferama i pravosudnom progonu bila nemjerljiva sa sadašnjom situacijom.

Nakon uhićenja ministra Darka Horvata te otvaranja istraga USKOK-a i DORH-a protiv Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, postalo je jasno da samo obnova spašava Plenkovića. Ne samo obnova potresom pogođenih područja – novi ministar Ivan Paladina pri prvoj posjeti Petrinji zatražio je "poštedu" od mjesec dana da prouči o čemu se radi, što je skandal po sebi – nego rekonstrukcija potrošenih, praznih, ispucanih i osumnjičenih ministara.

Nema te države u kojoj bi Boris Milošević ostao potpredsjednik Vlade samo zbog svoje nacionalnosti, iako se protiv njega vodi istraga koja, završi li optužnicom, može navodno dovesti do minimalno pet godina zatvora. Zbog toga DORH i nije tražio skidanje ministarskog imuniteta. Ministar Josip Aladrović, s druge strane, ima skinut imunitet jer mu, dokaže li sud krivicu, prijeti manje od petogodišnje robije.

Što reći o ministrima na kraju snaga poput Vilija Beroša, o ministru obrane Mariju Banožiću koji priznaje kako je šetao, zajedno s premijerom, uz avionsku bombu, što pak ozbiljniji analitičari demantiraju, ili o Tomislavu Ćoriću koji građanima redovito šalje lažne poruke o poskupljenjima energenata, zalihama plina i slično? Neki analitičari u skupinu za kolektivni otpis svrstavaju i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ali i onu fondova EU Natašu Tramišak. Argumente nalaze u njihovom radu.

Rekonstrukcijom Vlade premijer Andrej Plenković pokazao bi vlastitu snagu, a ne slabost. Neki bi rekli, liderstvo. Rejting HDZ-a nije pao ni kod jedne smjene ministara – do sada ih je u dva mandata bilo petnaestak. Obnova Banskih dvora – ne krovišta i zabatnih zidova, nego radne snage koja tamo djeluje – odgodila bi i neprekidno zvocanje opozicije da su potrebni prijevremeni izbori iako rejtinzi dobrog djela oporbenjaka pokazuju da im je ovo posljednji mandat.

Dakle, Plenkoviću, nema odmora dok nema obnove!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater