PIŠE JURICA KÖRBLER

Plenkovićeva taktika može ga koštati izbora


Hrvatska mora bolje, najznakovitija je poruka koja se mogla čuti na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Nije to bio samo i isključivo prosvjed hrvatskih profesora i nastavnika, bio je to početak buđenja hrvatskih građana koji jednostavno nisu zadovoljni zemljom u kojoj žive. Bio je to prosvjed protiv hrvatske politike i političara koji nisu na nivou izazova koje zemlja ima, pa sve više gledamo u leđa i Bugarskoj i Rumunjskoj jer smo po mnogočemu na začelju od svih zemalja u europskoj obitelji.

Ako već imamo jalovu opoziciju, građani su jasno i glasno izrekli kritiku vlasti i samom premijeru, Andreju Plenkoviću, koji je svo vrijeme trajanja profesorskog bunta pokazao da ili ne vidi ili neće vidjeti što se događa u Hrvatskoj. Iz koje je otišlo tisuće mladih, a odlaze i dalje i u kojoj su sigurni i zadovoljni samo oni koje narod percipira kao uhljebe. Svi drugi, od profesora do liječnika, od policajaca do medicinskih sestara nisu zadovoljni, bez obzira što premijer od vremena do vremena lansira brojke koje bi trebale pokazati bajkovito stanje.

A Hrvatska danas nije bajkovita zemlja. Toliko godina poslije agresije i rata u Hrvatskoj, ali i godina nakon što je Hrvatska ušla u EU, sve je više onih koji jedva sklapaju kraj s krajem, preživljavaju od danas do sutra, a prosvjetari su samo jedni od tih. Zato sve ono što smo čuli od relaksiranog Plenkovića između kongresa EPP-a i predsjedanja Europskom unijom, da je na djelu sprega sindikata s ljutim HDZ-ovskim političkim protivnicima, u krajnju je ruku kontraproduktivno za samog premijera. Nastavi li tako, opasno će ugroziti svoje šanse da dobije drugi mandat u Hrvatskoj.

Svi oni koji su ovog ponedjeljka prošli zagrebačkim ulicama i osjetili taj naboj kod tisuća ljudi koji su došli iz cijele Hrvatske ne trebaju mnogo političkog iskustva za zaključak da je raspoloženje građana na kritičnoj točci i da se tu ne radi samo o većim plaćama. Riječi "dosta je" odzvanjale su centralnim zagrebačkim trgom, a nije isključeno da će se to ponoviti u skoro vrijeme i na Markovom trgu. Zato bi premijeru Andreju Plenkoviću moralo biti posve jasno da ni nakon mogućeg dogovora s prosvjetarima ništa nije gotovo. Uostalom, građani koji su prosvjetare pozdravljali s balkona ili prozora svojih kuća pokazali su raspoloženje ljudi, a ono nije sklono politici koju vodi ova Vlada.

Jasno je da sa svime što se ovih dana događalo i događa uspavani SDP ili bilo koja druga politička stranka ili opcija nemaju veze. Da bi iz toga željeli izvući korist, to je sigurno, ali to neće mnogo pomoći ni HNS-u čija je ministrica pala na ispitu, a stranka po tko zna koji put pokazala nevjerodostojnost. Hrvatska je zaista zaslužila bolje osim fraza političara koji se zaklinju u narod, a s narodom nemaju nikakve veze. Teorija zavjere kojoj je podlegao Plenković tražeći tko stoji iza naroda mogla bi ga koštati poraza na sljedećim parlamentarnim izborima. Vlast bi kao kruška s grane pala onima koji ničim ne pokazuju da su bolji od trenutačno vladajućih, ali takva je politika. Tu Plenkoviću neće pomoći ni Merkel ili Macron u Zagrebu za vrijeme predsjedanja EU-om, ni njegovo nabrajanje postignuća koja u državi malo tko osjeća na svojoj koži.

Učitelji nisu uhljebi, kao što ni medicinske sestre to nisu. Nisu ni policajci. Ali zato jesu brojni zaposleni u famoznim županijama, agencijama, općinama, institutima i inim institucijama koje godinama niti imaju rezultate, niti bi bilo tko osjetio da zapošljavaju i dvostruko manje ljudi. Njih Plenković ne dira, oni su zaštićena kasta koja samo buja i koja je nedodirljiva. U većini slučajeva bastion za stranačke poslušnike. A s njima na leđima niti Plenković može učiniti Hrvatsku boljom, niti država ima toliko novca da ih financira. To su oni koji ne dolaze na posao, koji imaju godišnji odmor mjesecima, pokrivaju jedni druge, pa nastavnicima, profesorima sa zagrebačkog trga, oduzimaju ono što su ovi pošteno zaradili. Te i takve nepravde građanima je dosta, kao što im je dosta obmana političara.

Ovo je borba protiv odlaska u Irsku i Njemačku, čulo se na trgu. Nakon što je već armija mladih otišla, a mnogi se spremaju. A otišli su ne samo zbog malih plaća, već i korupcije koja je zahvatila cijelo društvo. Nastavi li Plenković kao do sada, bit će to njegov politički kraj. Neće ga trebati rušiti desničarska opozicija iz HDZ-a ili blijeda i neorganizirana opozicija. Rušit će ga građani, koji su mu u Zagrebu poslali znakovite poruke. Ako ih nije čuo i razumio, to gore za njega. Kako je premijer pametan i pragmatičan čovjek trebao bi, ako želi još jedan mandat, razumjeti svoj narod i shvatiti da veliki političari mogu provesti promjene samo ako su dovoljno hrabri priznati greške i iz njih nešto nauče. A Hrvatska zaista mora bolje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of