PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Penava pjeva Škoru!

Ilustracija

Ilustracija


Uzbuđenje u čaši vode izazvalo je promoviranje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u predsjednika Domovinskog pokreta, desne stranke s osam saborskih zastupnika koju je osnovao, zajedno sa sestrom i poslovnim partnerima, pjevač Miroslav Škoro. Zamjena Škore, čija je ostavka još nejasna jer nije podnijeta zbog gubitka troje izbora za redom, nego zbog unutarstranačkih svađa, Penavom bila je očekivana, iako se radi o dvije posve različite osobnosti, drukčijeg javnog rejtinga i imagea.

Doduše, jedna činjenica vezana uz njihovu političku karijeru posve je ista: bivši su članovi HDZ-a, stranke koja ih je "izmislila" i visoko pozicionirala. Iako nije diplomat, bez obzira na iskustvo života "preko bare" za vrijeme Domovinskog rata, Miroslav Škoro bio je konzul u Pečuhu i saborski zastupnik HDZ-a. Ivan Penava, u čijoj službenoj biografiji na stranicama grada Vukovara još uvijek stoji da je član HDZ-a, nije bio tako istaknuti hadezeovac na nacionalnoj razini, ali u pravu je predsjednik te stranke Andrej Plenković kad naglašava da je Penava bio "njihov". Možda je i ostao, tko bi ga znao, iako je sada predsjednik Domovinskog pokreta, stranke koju su osnovali tajkuni kako bi zastupala njihove interese.

Isto tako, smiješno zvuči poruka Ivane Penave kako su "Od Lijepe naše napravili tužnu njihovu", izrečena kada je postao šef DP-a, jer je tu "tužnu njihovu" marno gradio zajedno sa svojim sudrugovima iz bivše stranke. Naravno, ako je ta parola uopće točna.

Napokon, tko je Ivan Penava, po vlastitom priznanju pravitelj "tužne njihove"; možda i zajedno s ex-HDZ-ovcem Mirom Škorom, današnjim sudrugom saborskog kluba Hrvatskih suverenista, ujedno i potpredsjednikom Hrvatskog sabora kojem su dani odbrojani? Penava je Vukovarac, lokalni političar poznat najdalje do Osijeka gdje žive glavni osnivači Demokratskog pokreta. Profesor je tjelovježbe, rođen je 1974. godine i do rata je živio u Borovu naselju. Doktorat na temu tržišta rada upisao je 2010. godine, ali se najprije bacio na političko tržište gdje njegova roba očito ima bolju prođu, pa ga nije dovršio.

Kako će Penava pjevati Škorine pjesme, tužbalice bivših HDZ-ovaca i kakva je biti njegova izvedba "Ne dirajte mi ravnicu" u "tužnoj njihovoj" zazvučati, ne znaju ni oni koji su ga izabrali. Pod njegovim vodstvom DP bi mogao (p)ostati regionalna stranka, od Iloka i Vukovara do Vinkovaca, Županje i sve do Osijeka, lišena Škorina estradnog glamura, medijskih veza i poputbine stečene vinogradima, parkiralištima i diskografskim etiketama. Penava ne može biti Škoro – vrijedi i obratno – ali može li Demokratski pokret biti značajan politički faktor (s trenutačnim rejtingom ispod četiri posto) može se lako zaključiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom