PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Pat i Mat hrvatske socijaldemokracije

Ilustracija

Ilustracija


Peđa Grbin i Davor Bernardić, nezakonita politička djeca Zorana Milanovića i Milana Bandića, krenula su s vlastitim igrama, da ne kažemo politikama. Umjesto da zajedno popravljaju zgradu na Iblerovu trgu u Zagrebu, gdje je sjedište SDP-a, u stilu Pata i Mata iz češkog crtanog filma A je to! sada svaki gradi svoju karijeru u vlastitoj stranci, iako im je Pat i Mat retorika ostala ista kao i prije. I podjednako nerazumljiva onima koji nisu čitali referate iz prošlosti njihove zajedničke partije koja je prerasla u SDP, da bi danas djelovala i kroz udrugu Socijaldemokrati, skorašnju stranku što će je voditi Davor Bernardić.

Pat i Mat hrvatske demokracije krenuli su akcijama popravka vlastitog imidža na način na koji jedino znaju. Grbin se pjeni u Hrvatskom saboru i izgovara fraze kojima se više nitko na političkoj sceni ne služi. Čak ni Milanović; on je prešao u političku ezoteriju koja je luđa i od viceva Stipe Mesića i u kojoj kombinira osobne dosjee neistomišljenika (to mu vjerojatno dobavlja obavještajni savjetnik Dragan Lozančić) sa činjenicama koje se mogu provjeriti. Peđa se služi starim parolama, poziva na ostavke i izbore, zaključuje i proziva – pa mu onda spuste kako je uzeo javni novac koji mu ne pripada na što više nema što reći.

Davor Bernardić, bivši predsjednik SDP i sadašnji saborski zastupnik i navodni predsjednik buduće stranke Socijaldemokrati, krenuo je s posjetima terenu. Osniva Socijaldemokrate u Splitu, najavljuje da će od jeseni udruga postati stranka i snubi nove članove, odnosno sadašnje članove SDP-a. Ili one koji su, kao polovica istarskog SDP-a, otišla jer im na živce ide Danijel Ferić, bivši gradski službenik koji čak nije ni šef pulskog SDP-a i njemu slični profili partijskih "radnika" koji sele po direktorskim foteljama.

Bernardić, zvan Bero, učio je zanat od Milana Bandića u SDP-u Zagreba. Njemu je jasno da mu nije dovoljna osobna visina od 190 centimetara da sve vidi s mjesta gdje se nalazi na političkoj ljestvici. On zna da mora obilaziti teren i družiti se s biračima. Velika je to razlika prema Peđi koji kaže da se iza njegovih 210 centimetara nitko neće skrivati, iako se iza Grbinove popularnosti od nekoliko postotaka, ovisno o istraživanju, nitko i ne sakriva.

SDP i SD, odnosno Pat i Mat hrvatske socijaldemokracije Grbin i Bernardić, morati će ipak izbjeći međusobno javno ratovanje. Barem u predizborno doba jer im dolazi zamjena u obliku Zeleno-lijeve koalicije okupljene oko Možemo!, a možda i drugih lijevih stranaka. Današnji broj zastupnika i jedna i druga organizacija, po anketama, više ne dobivaju. S postocima koje pokazuju rejting agencije, samo će neki od njih ostati u prilici uzimanja dodatka za odvojeni život u Hrvatskom saboru. Jednom, kad izbori prođu, Pat i Mat će mirno reći – A je to! I tako će crtić završiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum