PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Panika je neizlječiva!


Simptomi koronavirusa koji su proteklih dana detektirani i u našoj zemlji u velikoj većini slučajeva su izlječivi, ali globalna panika koja se širi brže od svake epidemije ne može se iskorijeniti. Navala na trgovine i ljekarne, širenje lažnih i(li) posve neprovjerenih informacija o korona pošasti na društvenim mrežama te medijsko napuhavanje potencijalnih opasnosti stvorili su preko noći javnu psihozu koja je izazvala opravdane reakcije i političara i stručnjaka.

Panika koja je izazvala izvanredne kupovine većeg broja osnovnih prehrambenih artikala – poput brašna, šećera, ulja, tjestenine i konzervi – nije viđena još od ratnih dana prije tridesetak godina. Gomilanje hrane i zatrpavanje smočnica, poručuju psiholozi ovih dana, znak je straha od nepoznate bolesti koju većina zaraženih može "prehodati", ali od koje će, kao i od obične gripe, svinjske kuge ili SARS-a, umrijeti nekoliko osoba što pripadaju najrizičnijim skupinama. Upozorenje kako nema mjesta panici i stvaranju kućnih zaliha javnosti je uputio i premijer Andrej Plenković – što pokazuje da je stupanj prestrašenosti kod običnih ljudi dosegao kritičnu granicu.

"Živite normalno", poručuje predsjednik Vlade, čiji ministar zdravstva Vili Beroš pokazuje sve kompetencije da rukovodi operacijom nadzora epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U okolici Zagreba pripremna je karantena u slučaju većeg broja oboljelih, građani su dobili sve upute kako se zaštiti i gdje ne treba putovati te – posumnjaju li na zarazu – što im je činiti i kako se javiti liječniku.

Iako zabrane javnih okupljanja još nema niti u jednom gradu ili županiji – neke su institucije, poput zagrebačkoj Filozofskog fakulteta – podlegle panici i zatvorile vlastiti "dan otvorenih vrata" iako je šansa za širenje zaraze na tom događaju jednaka onoj u školi, na poslu ili u autobusu.

Panika je neizlječiva pojava koju ne možemo vezati samo uz hrvatske prilike. Dovoljno je pogledati samo snimke iz talijanskih trgovina mješovitom robom ili iz drugih europskih zemalja u kojima se pojavio koronavirus. Uz njega su se, nažalost, pojavili i koronaprofiteri – trgovci panikom koji najobičnije papirnate maske koje ne štite od virusa prodaju po pedeset kuna ili su, kako javljaju mediji, iznenadno poskupili cijene brašna i šećera za kunu ili dvije po kilogramu.

Koronavirus je neugodna vijest od koje ne treba strepiti do razine panike na kojoj će profit izvlačiti trgovci i lovci u mutnom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini