PIŠE Borka PETROVIĆ

Pametni Istrijani s kosim očima


Još se nisu smirile strasti oko toga trebali li ili nam Festival srpske kulture u Istri, a Istrijanima već prijeti nova "opasnost" s istoka. Ovoga puta još "istočnijeg". Naime, kao što se to i očekivalo, u Istru će ovoga ljeta stići turistički radnici s Filipina. To je nužnost, navode iz Arenaturista, kako se nekada ovo poduzeće zvalo, jer u regiji više nema slobodnih radnika.

Filipinke će, mada još uvijek ne znamo koliko ih stiže, raditi kao sobarice i čistačice. Navodno, sve imaju iskustvo rada u turizmu i govore engleski jezik, tako da im ne bi trebao biti problem prilagoditi se. Dakle, nakon što su nam na more stigle Slavonke i Slavonci, Bosanci i Srbi, uskoro ćemo društvo obogatiti Filipincima.

- Sad će se i one ovdje priženiti, naći će si nekog Istrijana, neće se vraćati sigurno, uskliknula je jedna Puljanka pročitavši ovu vijest, dodajući da se nada da će Istrijani nakon tog rasnog miješanja biti barem malo ljepši.

I dok neke, kako vidimo iščitavajući komentare po društvenim mrežama, smeta što će one raditi za manju plaću nego što bi to Istranke pristale i tako rušiti cijene rada, drugi u tome ne vide ništa loše. Istrani su se, navode, ulijenili radi turizma i nitko više ništa ne želi raditi. Svaka je ostavština, garaža ili kat postao apartman i samo se čeka turistička sezona. Ni te svoje apartmane sami ne čiste pa smo došli do apsurdne situacije da se u špici sezone čistačicama nudi i do 70 kuna po satu! Više nego što zarađuje fakultetski obrazovan profesor. Stoga, nećemo li raditi mi, stići će nam Filipinci i neka im.

Nisu to jedini koji stižu. Evo, u kolonama dolaze i Kinezi. Grade pelješki most, možda će i brodove, kupit će Uljanik i pola Kumrovca. Naravno, prvo će doći u Istru koja je, kako se hvali istarski župan "kojem mu je cilj Brisel" Valter Flego, tri koraka ispred Hrvatske. Tako su Istra i Pula još lani potpisale sporazum s kineskom kompanijom Huawei, a Hrvatska je to učinila tek prošli tjedan. To što mnoge zemlje od ove kompanije u zadnje vrijeme bježe k'o vrag od tamjana, manje je bitno. Kineska tvrtka Huawei ovu godinu neće pamtiti po dobrome. Nakon što su im Sjedinjene Američke Države zabranile da budu dobavljači opreme za 5G mrežu, to su učinile Australija i Novi Zeland, a isto je netom najavila i japanska vlada. Zato su im vrata širom otvorena kod nas.

No, što je sporazum u tih sedam mjeseci donio građanima Pule i Istre? Ja dobrobiti još nisam osvijestila, a mada sam nekoliko puta pitala gradske vlastodršce što taj sporazum donosi Puležanima, dobila sam tek uopćene odgovore. Kako vele, sporazum je "početak suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za pametni grad, budući da Pula želi izgraditi učinkovit sustav pametnih gradskih rješenja, u skladu s najvišim međunarodnim standardima, korištenjem dosljednog, sustavnog i ekonomičnog pristupa". Pametnome dosta.

Stoga, osjećate li se u posljednje vrijeme pametnije, to su sigurno dobrobiti sporazuma s ovim kineskom komunikacijskim gigantom. A možda ste samo napokon progledali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini