Piše Dubravko GRAKALIĆ

Pajserom po "čeliku"

Ilustracija

Ilustracija


Paradoksi hrvatske politike zavrjeđuju antologiju veću od one što ju je tjedno priređivao zaboravljeni tjednik Feral Tribune kroz svoju rubriku Greatest shits. Političari se na dnevnoj bazi utrkuju u izbacivanju besmislica, kako oni u vlasti, tako i oni u oporbi, da se neutralni Pantovčak i ne spominje, ali ima izjava koje treba pribilježiti i prokomentirati.

Tako je proteklih dana Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i saborski zastupnik, prozvao premijera Andreja Plenkovića u gostovanju na N1 televiziji da uvodi diktaturu te da se ponaša kao – Josif Visionarović Džugašvili, cijelom svijetu poznati dugovječni sovjetski diktator Staljin. Mnogo je mogućih komentara na te Beljakove riječi – jedan je komentator to nazvao uvredom Staljinovih žrtava – ali moguće su i druge usporedbe i traženje sličnosti u ponašanjima političara.

Plenković, naprimjer, brani svoje ministre i članove stranke dok ih ne smijeni, dok je HSS-ovac Beljak toliko ljudi izbacio iz stranke – od europarlamentarke Marijane Petir do župana Darka Korena i Stjepana Kožića – da je pravo pitanje tko se od njih dvojice drži Staljinove misli – Nema čovjeka, nema problema.

Hrvatski Staljin, što je revolucionarno ime sovjetskog diktatora koje dolazi od ruske riječi stali, čelik, našao se tako da slabašnom udaru "Pajsera", željezne poluge – kako u dijelu javnosti nazivaju Krešu Beljaka. Da se ne ljuti da ga nazivaju "Pajserom", što je aluzija na sudsku presudu da je s 29 godina života provaljivao u automobile i bio uvjetno osuđen za krađu radio prijemnika, potvrđivao je u medijima i sam Beljak, pa sada možemo reći da smo dobili paradoksalni udar pajserom po čeliku.

Tupim odzivom tog udarca "Pajser" je zadobio, eto, nešto javne pažnje, iako bi ozbiljnija, politička javnost radije čula nešto o ujedinjenju raznih HSS-ova, kojih sada ima 17, u matičnu stranku, a o čemu se počelo govoriti. Zanimljivo bi bilo čuti i kada će Beljak dati ostavku koju je obećao nakon izbornog poraza još 2020. godine te sjedi li u Hrvatskom saboru samo zato jer ga štiti saborski imunitet.

Što se Plenkovića tiče, on do sada nije svečano otvorio niti jedan gulag, pa čak nije "bacio u lance" ni oporbenjake koji ga tako žestoko prozivaju. Nije baš da je premijer čovjek od čelika – primjerice, osjetljiv je ako se ne gledaju intervjui s njime na državnoj televiziji čija gledanost nije osobita – no usporedba sa sovjetskim diktatorom teško da bi imala smisla i da je "Pajser" opalio i po nekom tvrdom desničaru, već pomalo zaboravljenom generalu Željku Glasnoviću, na primjer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater