PIŠE Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Pačja škola!

(Vedran KARUZA/Novi list)

(Vedran KARUZA/Novi list)


Sustav je opet pokazao da je pun rupa, nelogičnosti, političkih prepucavanja, a u svemu tome najveće su žrtve djeca. Igru živaca koju je ministrica priredila maturantima oko pisanja državne mature bila je degutantna, a ispod radara prošla je i vrlo uspješna kampanja "ostavite djecu kući" koju je potiho, uz pomoć pojedinih ravnatelja i učitelja odradilo resorno ministarstvo

Ovo je postalo suludo! Ministarstvo obrazovanja objavilo je prekjučer školski kalendar za školsku godinu 2020./2021., ali hoće li od ponedjeljka u škole napokon krenuti svi učenici nižih razreda, to je misterij! Koliko će djece po novom moći sjesti u razred, također gatamo. Naravno, o proširenju razreda i normalizaciji nastave kao i odgovore na pitanja kako, tko, kada i pod kojim uvjetima može u školu, nema nikakvih pojašnjenja na službenim stranicama nadležnog Ministarstva obrazovanja koje je u kriznom komuniciranju palo na testu.

Sustav je opet pokazao da je pun rupa, nelogičnosti, političkih prepucavanja, a u svemu tome najveće su žrtve djeca. Igru živaca koju je ministrica priredila maturantima oko pisanja državne mature bila je degutantna, a ispod radara prošla je i vrlo uspješna kampanja "ostavite djecu kući" koju je potiho, uz pomoć pojedinih ravnatelja i učitelja odradilo resorno ministarstvo.

Neki su se učitelji stvarno potrudili, pa dok nije odustao i onaj posljednji "jadnik" iz razreda koji je trebao sam čamiti na nastavi, nisu ni oni odustajali.

Tobože škole su otvorene od 11. svibnja kao i vrtići. Pa tko je tu lud, i kako netko uopće može reći da škole rade kad ih je u razredu na "parove razbroj se"! Preporuke za slanje u školu bile su da se djecu šalje samo ako se radi o iznimnim situacijama. Ukratko, nema škole za sve! Da vam slučajno ne bi palo na pamet ako ste doma ili imate baka servis da šaljete malca na nastavu! Ni u ludilu.

Roditelji izluđeni i zbunjeni snalazili su se najbolje što znaju. Većina ih je pokleknula zbog zbunjujućih i suludih preporuka Stožera i ministarstva. Neki su ostali na tankom ledu jer rade od kuće i vode vlastite firme, pa im nije bilo dozvoljeno da djecu šalju na nastavu.

Svi oni koji su vrbovali roditelje da ostave djecu doma, neka se samo zapitaju gdje je djeci bilo bolje- u razredu s prijateljima i učiteljima ili doma pred ekranima s kojih nastavu već deseti tjedan prate na daljinu!

Nebuloza ima gdje god okreneš, sve naopako, bez glave i repa. I oni koji su krenuli u škole, ne mogu nastavu odraditi u potpunosti pa se izborni predmeti, ali i neki redovni poput stranog jezika, i dalje rješavaju kod kuće s roditeljima, umjesto da se to radi u školi. Zbog čega, još jedna enigma.

U Istri se nakon dva mjeseca najžešće korona krize u klupe vratilo jedva pet posto učenika. Na tome treba zahvaliti svima koji su se zbiljski potrudili da djeca ostanu kod kuće. Stanje se vraća u normalu već duže, a Istra se još početkom svibnja pohvalila da je korona free. Pa ako smo prvi zatvorili škole zašto ih prvi i ne otvorimo ili škola više nije obavezna?

Dakle, situacija se normalizirala, presice stožera više se ni ne gledaju, zaraženih u Istri nema. Otvorene su granice, stigli su i prvi turisti, pune se kampovi. Rade ugostitelji, trgovački centri, otvaraju se kina i kazališta, dječje igraonice, djeca skaču jedna preko drugih na igralištima… Škole su na čekanju.

Kad čujem ono "novo normalno" dođe mi da vrištim jer novo normalno postalo je da nam djeca budu doma uz laptope, mobitele, tablete, bulje u ekrane i ne idu u školu! To je ta nova normala. U cijeloj ovoj post korona krizi bitan je samo novac i kako otvoriti sve što ga donosi. Tu nema virusa, ni zaraze koje u razredima još opasno vreba!

I dok ministrica proriče gledanjem u kavu i razmatra o povećanju broja učenika nižih razreda u učionicama, onako usput kaže "da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete"!!! Pa da, oni su već odavno otpisani. Nekoliko stihova poznate dječje pjesmice Pačja škola baš nekako pašu uz današnje školstvo.

Jeste l' čuli, djeco,

vjerujte, bez šale -
Otvara se škola
Za pačiće male.

Svi pačići mali,
Kao đaci stoje;
Stari patak metnuo
Naočale svoje.

Učio ih, učio
Od srijede do petka,
Al' se nisu odmakli
Dalje od početka.

Ništa više ne nauči
Pačurlija ta,
Nego što je i prije znala:
Ga, ga, ga, ga, ga!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of